Horvát (ODS): Mediálně-studená válka

01.08.2014 16:11

Zatímco někteří tvrdí, že nová studená válka započala, oficiálně vládne mírová, ovšem napjatá situace. Na druhou stranu se však každý z nás ocitá v epicentru nelítostné mediální bitvy, která má za úkol naprosto vymýt z duše naše ratio.

Horvát (ODS): Mediálně-studená válka
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Po několika letech proti sobě opět stojí dvě supervelmoci, na západě USA napojené na Evropskou unii, tedy představitelé liberální demokracie (ideologicky řečeno, v případě EU lze o tomto tvrzení v několika ohledech pochybovat), na východě Ruská federace jakožto patron v našich vodách málo známé neformální organizace BRICS, tedy společenství silných sociálně-národních zemí Brazílie, Ruska, Indie, Číny a JAR (nechci nikoho z Vás podceňovat, ovšem česká média o širší zahraniční politice často, bohužel, mlčí).

Jsem příznivcem klasické liberální demokracie, ovšem chci se na tuto situaci podívat nezaujatým pohledem. Dle mého názoru dochází ke střetu dvou záměrných propagand, které mají za úkol ospravedlnit své jednání. Nejčastější argumenty západu jsou např. rozpínavost Ruska z historického pohledu, formálně demokratické zřízení zakrývající autoritářský politický systém nebo ruský absolutní až fanatický nacionalismus, který je pro okolní státy nebezpečný.

Ano, Rusko jako takové bylo v minulosti velmi rozpínavé, ovšem v dnešní době se tímto způsobem nechová. Pokud jmenujeme anexi Krymu, může být chápána jako ofenzivní choutky Ruské federace, ovšem přestože se mluví o zmanipulovaném plebiscitu (referendu o připojení), troufám si konstatovat, že většina krymských obyvatel si připojení přála (ale znáte propagandu - jedná strana tvrdí to, druhá naopak ono...). Na druhou stranu anexe nebyla dle práva zcela čistá, Ukrajina byla částečně poškozená a dle mého jsou argumenty typu: "Chruščov Krym Ukrajině daroval, Rusko má právo na navrácení" naprosto liché. Nebo dobrá, až dám své babičce lahev slivovice k narozeninám, vezmu si ji po několika letech nazpět (doufám, že babička moc "neleje"...).

Zmanipulované volby souvisí s druhým bodem, tedy autoritativní systém, tedy napovrch demokraticky prezidentské (semiprezidentské) republikánské zřízení, ovšem faktická moc nad rozlehlou zemí přísluší úzské skupině vyvolených, přičemž je ochotna využit represivní prostředky vůči opozici a občanských nepokojům. Ano, RF je dle mého fakticky nedemokratické zřízení, ovšem ve skutečnosti to nikomu ze západní strany přes 20 let nevadilo (které zřízení na světě opravdu stoprocentně demokratické je, že?). Když chcete vyhrát piškvorkové utkání, soustředíte se na to, jak porazit svého soka, nikoli na to, zda kreslí kolečka plnícím perem, propiskou nebo obyčejnou tužkou.

Vysoká mírá nacionalismu je v Rusku známá a nelze ji ignorovat. Kult Vladimíra Putina je téměř všemocný, stačí zahrát na strunu Velké Rusy a ruští občané jakékoliv jednání schválí. Může se stát, že Putin nasadí svým občanům klapky na oči a velké dubisko bude skutečným nebezpečím.

Nyní se podívejme na východní propagandu. Upozorňuje na imperialistické choutky USA v Asii, falšování dokumentů a důkazů nebo na nutnost boomu zbrojařského průmyslu. Právě velká míra imperialismu USA je často diskutovaným tématem. Ovšem zde je nutno upozornit na jeden fakt - Spojené státy žádné uzemí neanektovaly nebo nedobyly. Druhou věcí je horečná snaha o rozšíření svého vlivu hlavně v zemích EU a Asii. Zatímco v Evropě se jedná o diplomatické dialogy, v Asii jsou to vojenské akce. Hovoří se o zájmu na nerostném bohatství, které se nachází právě v zemích, kde byla přítomná vojska USA. Nedokáži objektivně posoudit, v jaké míře je to pravda, ovšem ohrožování civilního obyvatelstva kvůli těmto zdrojům je dle mého nepřípustné (nikomu to vlastně moc nevadí, je to přece daleko). Falšování všejakých faktů nedokáži posoudit, vlády po celém světě jsou schopny falšovat téměř vše, ovšem v jaké míře takto činí USA, nevím.

Nejvíce se však diskutuje o tom, že USA potřebují konflikt, aby díky zbrojnímu průmyslu vydělaly a snížily astronomický dluh. Ano, Spojené státy dluhy mají, dolar není podložen zlatem a válka by jim tak jako v minulosti ekonomicky pomohla (vždy se bojovalo an cizím území). Ovšem proč se pouštět do války když existuje hrozba jaderného konfliktu? Pokud se USA a Rusko střetnou, bude to velký průšvih. Opravdu velký ...

Komu tedy věřit? Věřme sami sobě, obě strany se snaží nečestně ospravedlnit své kroky. Nejvnímejme své postavení v euroametické zóně jako zlo, je to geopolitický fakt. Snažme se jako země být samostatní a rozhodovat se podle toho, co je pro nás samotné nejlepší, nikoli dle přání orla nebo medvěda. Světová krize má řešení, a to je mírové jednání u kulatého stolu. Záleží však jen na našich vrchnostech, jestli dokáží potlačit své ego a ke stolu společně zasednout ...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ODS

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.