Hřebík (STAN): Praha 8 nechala opravit desetiletí nefungující fontánu na Ládví

31.10.2023 7:37 | Tisková zpráva

Historická fontána v centru náměstí Ládví se po desetiletích vrátila do provozu. Městská část Praha 8 se na její rekonstrukci dohodla v roce 2022 s obchodním řetězcem PENNY, který v sousedství fontány vlastní prodejnu.

Hřebík (STAN): Praha 8 nechala opravit desetiletí nefungující fontánu na Ládví
Foto: STAN
Popisek: STAN

Umělecké dílo z 80. let, kdy se finalizovalo centrální náměstí sídliště Ďáblice, obdrželo kompletní vyčištění žulového „kabátu“ a zabudování moderních technologií. Městská část nyní připravuje také revitalizaci okolní odpočinkové zóny, jejíž dokončení se plánuje na první polovinu roku 2024. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17072 lidí

Přibližně 30 let byla fontána v centru náměstí na Ládví mimo provoz. Její fungování tak nepamatují celé generace místních obyvatel. V minulosti se už dokonce objevovaly úvahy o jejím odstranění, to se však v roce 2022 změnilo. „Na rekonstrukci fontány se městská část před lety domluvila s místními občany ze spolku Krásné Kobylisy a posléze došlo k uzavření memoranda se společností PENNY Česká republika. Investice do fontány a celého okolí se rozdělila - PENNY zafinancovala rekonstrukci fontány dle našeho zadání, Praha 8 a hlavní město se postarají o revitalizaci celého okolí. Děkuji společnosti PENNY i všem ostatním za skvělou spolupráci,“ říká místostarosta Prahy 8 pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík (STAN).

Rekonstrukci provedla společnost Kámen Pečky, která se postarala o kompletní vyčištění a obnovení žulového pláště. Fontána navíc získala zcela nové technologické možnosti. Její trysky budou naprogramovány na několik variant fungování, navíc mohou být podsvíceny barevnými odstíny. Fontána se také bude ovládat na dálku. Dokáže reagovat na změnu počasí a disponovat bude též bezpečnostními prvky proti ucpání odtokových kanálků a antigraffity nátěrem.

Uvedením fontány do provozu však revitalizace celého prostoru odpočinkové zóny v centru náměstí Ládví nekončí. „V první polovině prosince se dokončí žulová plocha a okolní rám celé odpočinkové zóny kolem fontány. Návštěvníkům se tak zpřístupní během vánočních trhů. Chystáme se také okolí fontány osadit vylepšenými lavičkami, díky jejichž modernímu designu se celá odpočinková zóna stane ještě příjemnějším prostředím pro trávení volného času. Definitivní dokončení se plánuje na polovinu příštího roku, kdy se upraví okolní zeleň. Chceme kolem fontány vysadit záhony trvalek na štěrkopískovém podloží, které dotvoří estetický dojem celého prostoru,“ dodává místostarosta Hřebík.

„Zprovoznění fontány je úžasný počin. Zároveň věřím, že není zdaleka posledním. Veřejné prostory jsou výkladní skříní města a sídliště Ďáblice si rozhodně zaslouží lokální centrum, kde budou obyvatelé rádi a smysluplně trávit čas. Narážíme tu na majetkoprávní problémy, v tomto volebním období bychom chtěli ale mít zpracovanou alespoň projektovou dokumentaci, jak by se mělo celé prostranství v okolí metra a kulturního domu proměnit. Vytvoření takové dokumentace bude vyžadovat spolupráci více subjektů, rekonstrukce fontány ale ukazuje, že to jde,“ říká Radomír Nepil (ANO), místostarosta Prahy 8 pro územní rozvoj.  

Fontána i s okolní odpočinkovou zónou představuje poslední fragment náměstí Ládví z poloviny 80. let. Jejím autorem je Viktor Tuček mladší, syn hlavního architekta oceňovaného sídliště Ďáblice Viktora Tučka. Pomohl tak na poslední chvíli oživit náměstí vodním prvkem, neboť původně se s přítomností fontány nepočítalo. Architektura fontány pracuje s čtvercovými obrysy reflektujícími podobu modernistické architektonické koncepce sídliště i veřejných prostranství na Ládví. V kombinaci s moderní technologií a okolním zázemím bude představovat zajímavé pojítko mezi historií a současností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!