Hřib (Piráti): Ve většině vyhrazených pruhů v Praze již mohou jezdit i motorkáři

24.06.2023 12:06 | Tisková zpráva

S blížícím se létem hlavní město připomíná, že ve vyhrazených pruzích po celé metropoli mohou nově jezdit i řidiči motocyklů. Technická správa komunikací hl. m. Prahy takto označila již 95 procent pruhů, ve zbylých se čeká na dokončení rekonstrukcí. Úprava se týká také vozidel taxi, která mohou pruhy používat pouze v případě, že vezou zákazníka. Kvůli tomu bylo upřesněno znění dodatkové tabulky.

Hřib (Piráti): Ve většině vyhrazených pruhů v Praze již mohou jezdit i motorkáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Od jara mohou postupně vyhrazené jízdní pruhy v Praze (např. pro autobusy nebo Integrovaný záchranný systém) využívat také řidiči motocyklů. Úprava cílí na výrazné ulehčení života řidičům jednostopých strojů při jízdě některými částmi města. Plynulosti provozu autobusů ve vyhrazených pruzích by se nové opatření nemělo dotknout, jelikož rychlost motocyklů je srovnatelná s autobusy.

„Hlavním důvodem k zavedení této změny bylo zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Motocyklisté a jezdci na skútrech v minulosti často nesprávně využívali pruhy k předjíždění kolon, kdy se následně řadili zprava zpět do jízdních pruhů mezi automobily. Tyto manévry pak byly potenciálně nebezpečné pro provoz. Díky nové změně se tak snížilo riziko případných nehod,“ říká náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Technická správa komunikací, která zajišťuje osazení značení, již takto označila 95 procent komunikací s vyhrazenými pruhy. Zbylé budou osazeny v nejbližší době, jelikož na nich v tuto chvíli pokračují rekonstrukce. Celková délka vyhrazených pruhů v Praze je 66 kilometrů ve 130 různých lokalitách.

Změn se také dočkala úprava značení, která se týká povolení vjezdu vozidel taxi do vyhrazeného pruhu. S ohledem na zjednodušení a srozumitelnost značky byla dodatková tabulka upravena a nově obsahuje pouze text „TAXI SE ZÁKAZNÍKEM“.

Přesný přehled vyhrazených pruhů v Praze naleznete v interaktivní mapě (ZDE) na stránkách Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID). I nadále také platí, že motocykly a skútry mohou parkovat v zónách placeného stání zdarma po celé Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…