Huml: Radnice z opozičních lavic

05.01.2014 13:30

Startuje rok permanentní volební kampaně. Nejdůležitější budou volby komunální. Na radnicích se rozhoduje o tom, v jakém prostředí budeme žít.

Huml: Radnice z opozičních lavic
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Jsem opozičním zastupitelem v největším městě Prahy-východ, Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Kousek za Prahou jezdíme po prašných cestách a nemáme kanalizaci na mnoha adresách města. Rozpočet je královský, utrácí se však za mnohé zbytečnosti.

A žít budeme s pískovnou, po vytěžení se skládkou, v intravilánu města. Probošťská jezera a okolí Rada města pod vedením starostů Daniela Procházky, Ondřeje Přenosila, za sekundování Bohuslava Javůrka pronajala těžební společnosti za 0,5 Kč za metr čtvereční na mnoho let (zahrádkáři ač nevýdělečné sdružení platí 4,50). Ve smlouvě Daniel Procházka zavázal město, aby těžaři vytvářelo příznivé podmínky k těžbě tlakem na správní orgány. Neuvěřitelné. Odvolání proti rozhodnutí o těžbě v intravilánu města současný starosta Ondřej Přenosil samozřejmě zapomněl podat.

Snažil jsem se stav napravit a oslovil jsem přímo ministra průmyslu a obchodu s podáním ve věci. Na zastupitelstvu jsem pak inicioval usnesení, které starostu zavazuje podat odvolání, byť opožděné. Ještě, že máme aktivní občany, kteří se odvolali včas a rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. Představa, že ve městě bude skládka je podnět k odstěhování. A nemyslete si občané na druhé straně řeky, že se Vás to netýká. Řeka nezabrání hluku, ani prachu, aby Vás neobtěžoval.

Bilancujeme. Jsou utraceny všechny prostředky z privatizace bytového fondu. Všechny a nenávratně. I díky tomu je pozitivní zpráva, že dosud zadlužení města neohrožuje jeho chod. Peníze se však neutrácí rozumně. IT technologie, prostředky na ně, by zasloužily kontrolu. Technické služby města, provozované outsorcingem, je jedna velká černá díra s paušálními platbami za úklid sněhu i když je 10 nad nulou a prší. Radnice kupuje pozemky, které by nikdo jiný nekoupil. Pak se nedivme, že jezdíme po prašných a bahnitých ulicích.

Jedna část města je protěžována před druhou. A tak v Brandýse n/L. se zahrádkářům sebere pozemek, aby mohl stavět pátý obchodní řetězec. Ve Staré Boleslavi se zastavil čas.  Je tady jen jedna větší samoobsluha Norma. Zájem developerů je nad zájmem občana. To je filosofie pánů Procházky, Přenosila, Nekvasila a dalších členů rady. Smutné, ale pravdivé.

Před koncem roku bylo zastupitelstvo velmi zajímavé. Měli byste chodit. Jinak se těžko orientujete v nadcházejících volbách. Nenechte si alespoň ujít pořad Reportéři ČT. Štáb již navštívil i naše město a vysílat se bude zřejmě v průběhu ledna. 

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Stanislav Huml - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice