Humplík (ODS): Další diletantismus Tomáše Hudečka. Pane primátore, odstoupíte?

02.07.2014 12:36

Stávající primátor Prahy Tomáš Hudeček opakovaně porušil zákon o hlavním městě Praze tím, že neoprávněně pověřil Radovana Košťála řízením Magistrátu. Navíc tím městu způsobil škodu v řádech milionů korun. Upozornili na to Bohuslav Svoboda, zastupitel města a kandidát na pražského primátora, a Filip Humplík, předseda pražské ODS. Za pravdu jim dává právní posudek.

Humplík (ODS): Další diletantismus Tomáše Hudečka. Pane primátore, odstoupíte?
Foto: Archiv FH
Popisek: Předseda pražské ODS Filip Humplík

„Jestliže primátor Prahy pověřil Radovana Košťála řízením Magistrátu, jednal bez jakéhokoliv zmocnění vyplývajícího ze zákona či z interních předpisů hlavního města. Pokud tak učinil bez předchozího souhlasu ministra vnitra, jedná se o obcházení zákona a takové pověření je neplatné. Veškeré kroky, které pan Košťál po tomto pověření učinil, jsou právně neplatné,“ varuje Bohuslav Svoboda.

Svoboda cituje právní posudek, který konstatuje, že pověření Radovana Košťála řízením Magistrátu nemá a nemělo žádnou právní oporu. Dokud nebude po předchozím souhlasu ministra vnitra jmenován nový ředitel Magistrátu, nemůže dle právníků Radovan Koštál provádět ani schvalovat jakékoli smlouvy, předkládat materiály na jednání Rady hl. m. Prahy, či zasahovat do struktury odborů Magistrátu hl. m. Prahy.

„V posledních týdnech jsme svědky neustálého selhávání současného primátora. Kromě uvedené kauzy s ředitelem magistrátu jde namátkou o reklamní kampaň TOP09 placenou všemi Pražáky, minimálně o rok zpožděné otevření tunelu Blanka kvůli diletantskému napadení platnosti smluv nebo naprostá několikaměsíční nečinnost v řešení Opencard. To jsou zásadní manažerské chyby,“ zdůrazňuje Filip Humplík, předseda pražské ODS. „Bohužel dochází i k naprostému selhání v rovině lidské. Všichni víme, že obvinění a žaloby v kauze Opencard jsou vykonstruované. Nicméně primátor Hudeček jasně prohlásil, že v případě obžaloby okamžitě odstoupí. Chlap by měl své sliby plnit. Odstoupíte, pane primátore?“, ptá se Humplík.

Ředitel úřadu řídí chod magistrátu v samostatné i přenesené působnosti. Plní úkoly uložené mu Zastupitelstvem hlavního města Prahy, Radou hlavního města Prahy nebo primátorem hlavního města Prahy atd.. Jde tedy o velice důležitou osobu ve struktuře Magistrátu hl. m. Prahy, která na radu předkládá důležité materiály, podepisuje smlouvy a řeší řadu finančních otázek. Veškeré tyto úkony podepsané panem Košťálem jsou neplatné. Jsou to například smlouvy či vyhlášení výběrových řízení. Bez právního titulu se tedy v současnosti nachází mnoho smluv a dokumentů. Rovněž Magistrát hl. m. Prahy neoprávněně vyplatil jednotky a možná i desítky milionů korun. 

Bohuslav Svoboda k tomu uvedl: „Lze tedy uvažovat i o trestněprávní odpovědnosti primátora Tomáše Hudečka, protože veškeré smlouvy, právní úkony a vyplacené finanční prostředky, které pan Košťál podepsal, jsou neplatné. Zvažujeme proto podání trestního oznámení na Tomáše Hudečka pro vědomé způsobení škody, protože vědomě protizákonně pověřil řízením osobu, které to z titulu funkce ani zákon neumožňuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.