Husťák (ČSSD): Klimkovičtí si chtějí zachovat kvalitní ovzduší

27.12.2015 12:17

Šedesát tisíc korun na provoz svého unikátního senior taxi v roce 2016 schválili v prosinci v rámci rozpočtu zastupitelé města Klimkovice. Jako první v České republice používají Klimkovice pro senior taxi, které ve městě funguje od letošního roku, vlastní elektromobil. Novinka, která zpočátku budila nedůvěru, nachází čím dál více příznivců.

Husťák (ČSSD): Klimkovičtí si chtějí zachovat kvalitní ovzduší
Foto: Klimkovice
Popisek: Starosta Klimkovic Zdeněk Husťák (ČSSD)

„Klimkovice mají svůj elektromobil od prosince loňského roku. Letos jsme ho začali využívat jako senior taxi i baby taxi. A navíc si ho mohou za zvýhodněnou cenu objednat jako taxi i další občané města,“ vysvětlil starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

Pořízení elektromobilu včetně příslušenství, do něhož patří i první dobíjecí stanice v Klimkovicích, přišlo na 900 tisíc korun. Město náklady ze dvou třetin pokrylo z krajské dotace. Služby elektrotaxi zajišťuje pro město soukromá firma, od ledna 2016 to bude společnost Elektric Park. „Jsme rádi, že firma jako řidiče zaměstnala občana Klimkovic s dobrou znalostí města i jeho obyvatel,“ poznamenal starosta.

Za letošní rok absolvovalo elektro taxi na 500 placených jízd, jeho tržby byly 50 tisíc korun. Z nich 95 procent náleží provozující firmě. Za jízdu po městě platí senioři od 70 let paušálně 10 korun, na pět korun je přijde každá minuta čekání. Za cestu na porubskou polikliniku senior z Klimkovic uhradí 40 korun. Pokud chtějí senioři jet jinam, platí jen 8 korun za každý ujetý kilometr. Senior taxi je k dispozici denně od 7 do 14 hodin. Stejné podmínky mají i maminky s dětmi do patnácti let. Jezdit elektrotaxíkem mohou za zvýhodněnou cenu i další občané Klimkovic a také klienti klimkovických lázní. Oproti ostatním cestujícím hradí poloviční nástupní sazbu, přičemž plná je 40 korun, kilometrovné je pro občany města 12, pro klienty lázní 15 a pro ostatní 20, v noci až 25 korun. Město přitom dotuje pouze cesty pro seniory a rodiče s malými dětmi, ostatní zvýhodněné ceny jsou součástí smlouvy mezi městem a provozující firmou.

Elektrotaxi v Klimkovicích je jediné v České republice

"Náš elektromobil je určen pro lázeňské hosty, pro naše občany i pro širokou veřejnost. Slouží samozřejmě především k ekologické přepravě, ale též k osvětě elektromobility a nízkoemisní dopravy," doplnil starosta Husťák. Pořízení elektromobilu patří do celé škály opatření, které Klimkovičtí přijímají, aby si zachovali kvalitní ovzduší. Nejmladší lázeňské město v republice si na něm velmi zakládá.

Vozidlo je tiché, neprodukuje žádné emise, provoz je ekonomický. Elektrotaxi v Klimkovicích je jediné v České republice, takže slouží jako pilotní projekt. Je možné si ho objednat samozřejmě klasicky, telefonicky. Lze to ale také přes webový kalendář a mladí lidé, kteří preferují moderní technologie, mohou využít mobilní aplikace liftago. "Je to poprvé, co je možné elektrotaxi objednat přes tuto mobilní aplikaci," dodal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…