Hýsek (MZH): Předseda strany Moravané překročil čáru slušnosti a přihlásil se k extremismu

22.03.2022 5:37 | Tisková zpráva

Moravské hnutí odsoudilo schvalování Putinovy invaze od strany Moravané, podpořilo Ukrajinu.

Hýsek (MZH): Předseda strany Moravané překročil čáru slušnosti a přihlásil se k extremismu
Foto: Moravské zemské hnutí
Popisek: Sněm Moravského zemského hnutí (MZH) v Olomouci (vlevo předseda Ondřej Hýsek)

Předseda politické strany Moravané Ctirad Musil v prohlášení z 4. března tohoto roku fakticky podpořil probíhající ruskou invazi na Ukrajinu. Označil ji za „přirozenou reakci“ Putinova Ruska. V textu plném dezinformací také mimo jiné zpochybnil smysluplnost členství České republiky v NATO, což odpovídá i oficiálnímu požadavku strany Moravané na vystoupení ze Severoatlantické aliance.

Moravské zemské hnutí (MZH), které vzniklo v roce 2018 v reakci na radikalizaci strany Moravané a její spolupráci s SPD Tomio Okamury a ve snaze o očištění celého moravského hnutí, toto prohlášení důrazně odmítlo. Vedení MZH již ten samý den zveřejnilo odsuzující reakci. Prohlášení distancující se od výroků předsedy strany Moravané přijal také sněm MZH, který se konal minulou sobotu 19. března v Olomouci. Toto prohlášení najdete níže.

„Předseda strany Moravané Musil svým prohlášením překročil čáru slušnosti a přihlásil se k extremismu. Za takové situace si nedokážu představit jakoukoliv spolupráci. Ačkoliv se strana Moravané zaštiťuje Moravou, naše cesta je úplně jiná,“ uvedl předseda Moravského zemského hnutí Ondřej Hýsek.

MZH na sněmu uctilo památku obětí ruského útoku na Ukrajině a vyjádřilo podporu ukrajinskému lidu v jeho boji za svobodu. Dotahuje přípravu na podzimní komunální a senátní volby na různých místech po celé Moravě, silnou kandidátku staví třeba v Brně či okresních městech Znojmě a Břeclavi. Představilo také návrh na reformu, která by vedla k samosprávným celkům respektujícím tradiční země Čechy, Moravu a Slezsko a přinesla skutečnou decentralizaci státu po vzoru našich úspěšnějších sousedů.

Prohlášení v reakci na text předsedy strany Moravané:

Sněm Moravského zemského hnutí vyzývá politickou stranu Moravané, aby se distancovala od prohlášení svého předsedy MUDr. Ctirada Musila ze dne 4. 3. 2022. Ctirad Musil v tomto prohlášení otevřeně podpořil ruskou agresi na Ukrajině. Moravské zemské hnutí požaduje vytvoření zemské samosprávy v ČR podle našich nejlepších tradic a moderních vzorů v EU na základě spravedlnosti, subsidiarity a ekonomické výhodnosti, a to na územním a občanském principu (zemské obce). Odmítáme českými i některými moravskými národovci prosazovaný etnicko-jazykový nacionalismus, opřený o zdiskreditovaný panslavismus, maskující však pouze ruské imperiální zájmy. Morava je pevnou součástí západní civilizace, Moravské zemské hnutí je příznivcem silné a jednotné Evropské unie s odpovídající rolí regionů a zemí, včetně Moravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…