Hýsek (Moravané): Moravané a volby do Evropského parlamentu

23.03.2014 12:00

V médiích se dočteme, že (jižní) Morava má jen malou šanci získat svého europoslance. Můžeme to změnit.

Hýsek (Moravané): Moravané a volby do Evropského parlamentu
Foto: archiv
Popisek: Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané

Za několik týdnů, přesněji 23. a 24. května, nás čekají volby do Evropského parlamentu. V těchto volbách, v nichž je celá Česká republika jediným volebním obvodem, budeme vybírat 21 poslanců, kteří nás budou dalších pět let zastupovat v Evropské unii.

Je poněkud paradoxem, že si na jednu stranu stěžujeme na malou míru demokratičnosti rozhodovacích procesů v Evropě, na druhou stranu možnosti zvolit si demokraticky v přímé volbě své poslance v Evropském parlamentu pravidelně nevyužívají přibližně dvě třetiny voličů u nás. Přitom o samotné existenci celoevropského parlamentu snily generace lidí před námi – připomeňme alespoň mírovou iniciativu krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, vizi Spojených států evropských Victora Huga či třeba plány Winstona Churchilla na poválečné řešení evropské situace. Dnes si již neuvědomujeme, že nejednotná Evropa vždy byla Evropou válečnou, nacionalistická Evropa sebe samu přivedla ke dvěma světovým válkám, dějům apokalyptickým a nelidským.

Kdo zastupuje Českou republiku v Evropském parlamentu, který je nadán silnými zákonodárnými pravomocemi, rozhodně není jedno. Sáhněme si však do svědomí, kolik europoslanců skutečně známe jménem a co od nich chceme? Uvědomujeme si, kdo z nich neustále kritizuje samotnou existenci svého chlebodárce, tedy Evropské unie? A kdo z nich zastává názory, které většina civilizovaného světa pokládá za extremistické? Kdo z nich naopak aktivně pracuje pro lepší Evropu, Českou republiku či dokonce pro Moravu a co pro ni udělal?

V médiích se dočteme, že (jižní) Morava má jen malou šanci získat svého europoslance. Můžeme to změnit. Mým snem, pro jehož naplnění každodenně usilovně pracuji, je po 65 letech vrátit Moravu na mapu sjednocené Evropy jako samosprávné země v rámci státu Česká republika.

Mgr. Ondřej Hýsek, Ph.D.
statutární zástupce brněnského gymnázia, lídr kandidátky Moravanů (člena Evropské svobodné aliance) do Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Hýsek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…