Hyský (ČSSD): Vlastníci lesa mohou k obnově využít semenný rok

13.10.2018 15:54

Letošní rok je pro lesy opravdu silným semenným rokem. Takzvaný semenný rok je periodicky se opakující rok zvýšené plodnosti jednotlivých dřevin.

Hyský (ČSSD): Vlastníci lesa mohou k obnově využít semenný rok
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD logo

Na přechodu léta a podzimu bylo možné sbírat šišky jedle a douglasky, později plody dubu, buku, javoru a jeřábu, v zimě je vhodná doba pro sběr semen lípy, šišky smrku, modřínu a borovice lesní. Z dlouhodobého sledování je zřejmé, že se semenné roky jednotlivých dřevin vracejí častěji, než bývalo obvyklé.

„Vlastníci lesa mohou semenného roku k obnově svých lesů využít tím, že buď nechají holiny samovolně nalétnout semeny z okolních porostů, anebo sesbírají lesní osivo, kterým následně lesní porosty obnoví. Výrazně tím sníží náklady na zalesnění,“ mluví o levnějším způsobu obnovy lesa Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

„Aby však byla obnova lesních porostů úspěšnější, je vhodná předcházející skarifikace půdního povrchu, neboli zraňování půdy. Tato mechanické příprava půdy, jejíž podstatou je narušení drnu nebo povrchové vrstvy nadložního humusu se současným promísením s minerální zeminou, vytvoří příznivější podmínky pro vyklíčení semen a ujmutí se náletu,“ dodává Jiří Bartoš, vedoucí oddělení lesního hospodářství a myslivosti Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.