Ivo Valenta: Ústavní soud dal za pravdu ústavní stížnosti

27.11.2019 18:32

Ústavní soud zrušil část daňového řádu, která upravuje využívání tiskopisů ministerstva financí. Vyhověl tak návrhu skupiny 19 senátorů v čele s Ivo Valentou. Podle verdiktu musí rozsah povinně sdělovaných údajů alespoň obecně stanovit přímo zákon, případně vyhláška, nikoliv pouze ministerský tiskopis.

Ivo Valenta: Ústavní soud dal za pravdu ústavní stížnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Vyhráli jsme. Verdikt Ústavního soudu jednoznačně dokazuje, že boj proti zvůli státních byrokratů má smysl. Není totiž možné, aby to byli úředníci, kteří budou svým vlastním rozhodováním určovat rozsah informací, které vyžadují po občanech našeho státu. V každé demokratické zemi platí, že jedině zákon může lidem i firmám ukládat konkrétní povinnosti.

Jsem rád, že stejnému závěru dospěl také Ústavní soud ČR, který dal za pravdu ústavní stížnosti, kterou jsem v Senátu inicioval, a kterou společně se mnou podepsalo dalších 18 senátorů.

Dnešní výsledek považuji za velké vítězství zdravého rozumu a potvrzení toho, že se vyplatí být vytrvalý v boji proti rozpínající se chobotnici jménem byrokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…