Janda (ODS): Moderní turistický ruch potřebuje snížit limit Tax free

25.04.2019 5:30

Slýcháme spoustu hezkých řečí o potřebě podporovat turistický ruch. A málokdo by asi zpochybňoval přínosnost řemeslné výroby, zvláště u tradičních výrobků, často specificky regionálních. Jak to spolu souvisí? A jde pomoci všem těmto odvětvím najednou? Souvisí a jde to. Možná dokonce jednodušším způsobem, než by se zdálo.

Janda (ODS): Moderní turistický ruch potřebuje snížit limit Tax free
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Jednou z cest může být změna pravidel pro vracení DPH turistům z tzv. třetích zemí, tedy z oblastí mimo Evropskou unii. Platí tu limit 2000 Kč, nikoliv ovšem jako strop, ale naopak jako minimum pro žádání o daňovou vratku. A s tímhle limitem se už nějakých 14 let nehýbalo, přestože důvody by tu pro jeho snížení byly. Například konkurenceschopnost s okolními zeměmi – v takovém Německu žádný takový limit není.

Ale nejde jen o srovnávání. Odpůrci změny by určitě argumentovali zeměmi, které naopak mají limit vyšší. My bychom se ale měli řídit lepšími příklady a především svými vlastními zájmy. Před pár dny jsme téma „tax free“ probírali ve sněmovním podvýboru pro cestovní ruch. A zaujalo mě – kromě jiného – jak to formuloval jeden z účastníků debaty: turisté si z ČR nemají odvážet nákupy jen z Pařížské ulice, tedy z pražského středobodu luxusních nákupů….

Vím, že celý problém není jednoduchý, že nemůžeme dopředu s jistotou vědět, jaký přesný efekt by snížení limitu na vratku DPH mělo. Ale stejně jsem přesvědčen, že efekt by to byl pozitivní a že mnohé kritické argumenty jsou liché. Že to přinese větší administrativní zátěž? Ale kdeže… Navíc právě teď prochází celní správa další elektronizací. Že to sníží příjmy z DPH do státního rozpočtu? Trochu nepochybně ano, ale na druhou stranu to může mít jiné pozitivní dopady na ekonomiku. Ať už jde o podporu tradičních řemesel, cestovního ruchu či vyšší zaměstnanosti. Podle některých odhadů přináší každá koruna daňové vratky zpět do ekonomiky téměř čtyřnásobek – konkrétně 3,90Kč. A i kdyby to bylo o trochu méně, stále se to vyplatí.

A pak je tu další protiargument: kvůli nákupu za pár stovek sem přeci nebude jezdit znatelně víc turistů. Jak podotkl jeden z dalších účastníků naší sněmovní debaty, taky by nejel do Austrálie jen kvůli tomu, že si tam koupí levnější tričko. Jistě, ale někdy i drobnost může být při rozhodování o destinaci jazýčkem na vahách. A navíc, ještě jeden postřeh ze sněmovní debaty: zvláště u turistů z asijských zemí, kteří sem hojně jezdí a jichž by se změna především týkala, platí „velká citlivost ke konečné ceně“. Takže bych to nepodceňoval. Navíc i zde jsou k dispozici kvalifikované odhady - “tax free” nakupování přiláká do ČR ročně více než 50 tisíc nových turistů ze zemí mimo EU.

Ze všech těchto a dalších důvodů proto hodlám předložit novelu zákona, která by hranici snížila. Nejlépe na 750 Kč – tedy v přepočtu necelých 30 euro, což je může fungovat i jako jistá psychologická hranice při nákupech. Anebo v horším případě alespoň na 1000 Kč, jak to navrhují i některé profesní organizace v oblasti turistiky. Ale to není stěžejní, o výši částky můžeme vést debatu. Klíčové je, aby se rozumně snížila.

Relevantní není ani námitka, že to povede k větším podvodům. Nyní se míra falešných žádostí odhaduje na pouhé jedno procento a není pravděpodobné, že by se to zvýšilo. Navíc se pohybujeme v malých částkách, kdy se úsilí vynaložené na podvádění příliš nevyplácí. A jen tak na okraj – v době posedlé různými výkazy, kontrolami, EET apod…je toto vlastně i rozumnou cestou, jak mít větší přehled o obratech některých menších živnostníků, aniž by je to zatěžovalo zbytečnými náklady. A na tento argument jistě slyší i na ministerstvu financí...

Doufám tedy, že snaha podpořit turistický ruch, tradiční řemesla, rozvoj regionů a především zdravý rozum zvítězí. A nezůstane jen u hezkých slov.

Jakub Janda
poslanec PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.