Janda (ODS): Už ani korunu z veřejných peněz tomuto pochybnému spolku

04.03.2022 16:21

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2022 k státnímu rozpočtu

Janda (ODS): Už ani korunu z veřejných peněz tomuto pochybnému spolku
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené dámy a pánové.

Předstupuji před vás, abych odůvodnil pozměňovací návrh číslo 416 k Vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu, ke kterému se pak na konci mé řeči přihlásím. Chtěl jsem být maximálně stručný, ale trošku to rozvedu, ale nebojte se, bude to poměrně krátké.

Léta jsem tu opakovaně argumentoval proti poskytování milionů ze státního rozpočtu pro Český svaz bojovníků za svobodu. A upozorňoval jsem, že tento spolek se pod svým současným vedením proměnil v pofidérní organizaci, jež se zpronevěřila svým původním cílům. Moje apely ovšem tenkrát narážely na hráz tehdejší narudlé vládní většiny. Jistě, milion korun, který je letos ze státního rozpočtu pro ně určený, je vlastně kapka v moři veřejných financí. Ale každá koruna i milion se počítá. Navíc jde zejména o symbolickou rovinu. Proto společně s dalšími kolegy předkládám tento pozměňovací návrh, který by měl konečně Český svaz bojovníků za svobodu od státního penězovodu odstřihnout.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Zopakuji krátce důvody, proč by svaz v čele s Jaroslavem Vodičkou neměl od daňových poplatníků dostat ani korunu. Jednak se v uplynulých letech odklonil od svého původního poslání a kromě jiného se zpronevěřil svému názvu. Příkladů by bylo hodně. Jen pro připomenutí: Výpady některých členů svazu proti NATO, znevažování terezínské tryzny či medaile pro našeho bývalého komunistického kolegu Ondráčka, který s pendrekem v ruce zasahoval v roce 1989 proti demonstrantům. Nemluvě o problematické minulosti samotného předsedy svazu soudruha Vodičky, někdejšího dokonce dvojnásobného člena KSČ, který po vyloučení do strany za normalizace vstoupil znovu.

Opakovaně byly i zde na půdě Sněmovny připomínány závažné a četné chyby hospodaření svazu, které v uplynulých letech zjistili kontroloři Ministerstva financí. Šlo celkem o 900 000 korun, z nichž sice svaz velkou část vrátil, ale za normálních okolností by k takovým přešlapům vůbec docházet nemělo. Nemluvě o značně vysokých režijních nákladech vedení svazu.

Takže abych to shrnul: Už ani korunu z veřejných peněz tomuto pochybnému spolku. Když už, tak radši podpořme organizace, které opravdu hájí principy svobody a demokracie. Proto společně s dalšími kolegy navrhuji, aby byl ušetřený milion rozdělen následujícím způsobem: Polovina částky pro Platformu evropské paměti a svědomí, po 250 000 pro Spolek pro zachování odkazu českého odboje a pro spolek Bez komunistů.cz. Tam máme nepoměrně větší jistotu, že s veřejnými penězi daňových poplatníků budou zacházet daleko rozumněji. Věřím, že tento pozměňovací návrh ve třetím čtení podpoříte.

Tímto se tedy hlásím k pozměňovací návrhu, který je v systému nahraný pod číslem 416, a děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce