Janeček (ČSSD): Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…

29.06.2014 20:00

Amazon do Brna tedy nakonec nepřijde. I když slova ředitele evropské pobočky zněla dost jasně, doufá ještě brněnský primátor, že odpovědné zástupce pobočky tohoto zásilkového giganta nějakým způsobem obměkčí.

Janeček (ČSSD): Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Je však otázkou, do jaké míry však městu při vyjednávání zůstala pozice rovný s rovným.  Američané již vědí, že primátor udělá pro přilákání investora cokoliv, včetně změn v územním plánu, jenom se mu jaksi nedaří to základní – přesvědčit většinu zastupitelstva, včetně zástupců své strany. Jakákoliv další dohoda s Amazonem tak pravděpodobně přinese horší podmínky, než by přinesla ta předchozí. Američané jsou zdatní obchodníci a protřelí byznysmeni, žádní filantropové.  I tak lze totiž číst jejich vzkaz z minulého týdne.

Čas na rovnocennou partii s Amazonem už primátor Onderka prohrál. Nyní mu zbývá jen srazit podpatky a čekat, s čím by tedy Amazon do Brna přišel, nebo se pokusit přilákat jiného investora. Ovšem povolí-li mu to vlastní zastupitelé. Při předchozích jednání se část zastupitelů za ČSSD vůbec neobtěžovala dostavit se na jednání zastupitelů.  Jejich vzpoura proti přání primátora a koneckonců i premiéra a ministra obchodu za ČSSD znamenala, že město přijde o investici ve výši 100 milionů euro a pracovní místa. V Tuřanském skladu se mělo stabilně zaměstnat zhruba 1 500 lidí, v předvánoční špičce prý až dvojnásobek. Další příležitosti by se objevily například pro stravovací firmy, dodavatele pracovních oblečení, řidiče apod. Vláda, která má snižování nezaměstnanosti ve svém vývěsním štítě si tak mohla odfajfkovat výrazný úspěch. To by si ovšem někteří nesměli hrát na svém vlastním písečku…

Utahanými tanečky kolem Amazonu Brno přišlo nejenom o finance a pracovní místa, ale o kus vlastního renomé pro další případné investory.

Vzkaz – přijďte k nám, možná vám povolíme i podnikat – vůbec nezní jako seriózní pobídka pro investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii