Janeček (KSČM): Nezaměstnanost mladých do 25 let jako negativní fenomén EU

18.07.2014 20:31

„NEET“ je termín, který vznikl ve Spojeném království a začíná se šířit dále, znamená „not in employment, education or training“, tedy mimo práci, vzdělávání a odbornou přípravu. V podstatě se jedná o lidi ve věku 15 až 25 let, kteří sedí doma, nepracují, nemají statut studenta a neúčastní se vůbec žádné odborné přípravy.

Janeček (KSČM): Nezaměstnanost mladých do 25 let jako negativní fenomén EU
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

V roce 2012 jich bylo v EU asi 13 %, tedy až 7,5 milionu. Neutěšený stav nezaměstnanosti mladých lidí totiž vyvolává debaty napříč nejen mezi jednotlivými státy včetně ČR, ale i u vedení celé EU. Tento negativní fenomén u mladých přináší vysoké náklady v řádech desítek miliard eur a nemalé sociální problémy, nehledě na jejich „pošramocenou“ psychiku z věčného hledání práce a nedostatku finančních zdrojů.

U nás se podle dostupných dat v roce 2012 pohybovala nezaměstnanost mladých lidí na hranici 20 %. Nejhůře na tom však skončil řecký region Dytiky Makedonia se 72,5 % nezaměstnaností mladých, což je až neuvěřitelné, ale asi nás to u Řecka nepřekvapí.

Je třeba dát mladým zelenou, umožnit jim stáže, aby absolventi měli praxi a získali pracovní návyky Je třeba také motivovat zaměstnavatele. EU reaguje systémem záruk, který se nejvíce osvědčil ve Finsku. Snížení nezaměstnanosti mladých lidí osobně považuji za prioritu.

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…