Jaňourová (Zelení): Vědecky podloženo, naměřeno, dokázáno

09.10.2021 20:33

Poslední dobou se vrší katastrofy způsobené extrémním počasím. Co se to s počasím děje? Nebývalé vlny veder, sucho, katastrofální požáry vyvolané suchem, přívalové deště, záplavy, povodně, sesuvy půdy, bouře, tajfuny, tornáda…

Jaňourová (Zelení): Vědecky podloženo, naměřeno, dokázáno
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Toto nebývalé „běsnění počasí“ je projevem změny klimatu. Podle vědců za změnu klimatu může pouze a jen člověk vypouštěním skleníkových plynů, odlesňováním, průmyslovým využíváním krajiny. Události jen potvrzují vědecké předpovědi. 

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí

Zvýšený obsah skleníkových plynů v atmosféře zesiluje skleníkový efekt. Zesílený skleníkový efekt zahřívá Zemi a globální klima ztrácí svou stabilitu. Hlavním pachatelem je skleníkový plyn oxid uhličitý, který se do atmosféry uvolňuje spalováním fosilních paliv – ropy, uhlí, zemního plynu. Kde se fosilní paliva vzala? Biomasa pravěkých rostlin se za vysokých teplot a tlaků přeměnila na ropu, uhlí a zemní plyn. Do atmosféry je vypouštěn uhlík, který rostliny věky ukládaly do svých těl a který byl uložen pod zemí.

Teplejší klima způsobuje častější a silnější vlny veder, delší a hlubší periody sucha, zvyšuje riziko požárů, silnější přívalové deště, silnější bouře, povodně, tání polárních i horských ledovců, tání permafrostu, zvýšení hladiny oceánů. Golfský proud, zpomaluje a kolabuje. Globální ekosystémy se nestačí přizpůsobovat, hroutí se. Žijeme v období šestého masového vymírání druhů. Za vlny veder v Kanadě uhynula miliarda zvířat, miliardy zvířat uhynuly při katastrofálních požárech v Austrálii, lesních požárech na Sibiři, v Řecku, Itálii, Kalifornii, Turecku, jižní Americe… Voda v oceánech se otepluje a okyseluje, hynou korálové útesy, klesá obsah kyslíku rozpuštěného ve vodě, rozšiřují se „mrtvé zóny“ oceánu. Sníh a mráz v tropech stejně jako rekordní tropické teploty za polárním kruhem jsou projevem rozvratu klimatu.

Klimatická krize má i lidské oběti. Oběti požárů v důsledku sucha, přívalových dešťů, sesuvů půdy, povodní, tornád, tropických bouří. Neúroda, nedostatek vody a potravin způsobené suchem destabilizuje regiony, vyvolává války a migrace. Dlouholetá sucha 2005-2010 patří k faktorům, které vyvolaly občanskou válku v Sýrii a následnou masovou migraci. Sucha ohrožují africký kontinent. Himalájské ledovce, napájející hustě zalidněnou oblast indického subkontinentu, rychle tají. Hrozí povodně následné sucho, neúroda. Tání ledovců zrychluje. Stoupá hladina oceánů. Přímořská území a celé ostrovy definitivně zmizí pod vodou. Kdo by chtěl seriózně řešit masovou migraci, měl by se především zasadit o ochranu klimatu.

Krizi klimatu zapříčinil člověk svým chováním. Pro stabilizaci klimatu a zpomalení oteplování je třeba skončit s vypouštěním uhlíku do atmosféry, nahradit fosilní paliva obnovitelnými zdroji energie, přestat s odlesňováním, sázet stromy, ozdravit krajinu, aby byla schopná zase zadržovat vodu, průmyslové velkozemědělství změnit na udržitelné, lesní hospodářství adaptovat na změnu klimatu. Každý jedinec může snížit svou uhlíkovou stopu a tím přispět k ochraně klimatu. Zásadně a klíčově chránit klima však mohou vlády, podporou bezuhlíkové ekonomiky, obnovitelných energetických zdrojů, podporou udržitelného hospodaření v krajině, na polích v lesích, podporou vědeckého rozvoje a inovativních řešení.  Vědci mají řešení. Kdo poslouchá vědce?

Jana Jaňourová
zemědělská inženýrka, členka Rady krajské organizace Strany zelených v Olomouckém kraji, místopředsedkyně ZO Zelených v Prostějově

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě