Janoušek (KDU-ČSL): Bude na Moravě podnebí jako v Chorvatsku?

18.05.2018 22:34

V roce 2050 prý může být na jižní Moravě podnebí jako v Chorvatsku, ale bohužel bez možnosti ochladit se mořem anebo větrem od něj. I taková prognóza už se objevila. Vzpomněl jsem si na ni, když jsem nedávno procházel zalesněné údolí a všiml si, kolik stromů tam usychá. A řada z těch zdravých příliš brzo po sobě plodí, protože cítí ohrožení a snaží se zoufale zachovat reprodukci.

Janoušek (KDU-ČSL): Bude na Moravě podnebí jako v Chorvatsku?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Letos na jaře se bohužel sešly dvě nepříjemné věci: sucho a teplo. Jak úbytku vláhy čelit? Asi jako první nás napadnou dotace na posílení zdrojů vody a na čističky, ale ty vše nevyřeší. Složitější, ale účinnější cestou je motivovat ke změně smýšlení.

Musíme se učit lépe hospodařit s vodou. Abychom pochopili, že při delším suchu nemůžeme zalévat zahradu, napouštět bazén a umývat auto, kdy se nám zlíbí. Abychom si uvědomili, že smrk nelze vysazovat v nízkých nadmořských výškách, kde ho víc ohrožuje kůrovec. Bude se také muset změnit přístup k půdě a nelze dál plošně povolovat objekty, které brání přirozenému vsakování vody. Budeme se asi všichni muset trochu uskromnit. To neradi slyšíme, ale bohužel to asi jinak nepůjde.

Ing. Pavel Janoušek, zastupitel Kraje Vysočina (KDU-ČSL) a starosta Oslavice

(článek byl zaslán do květnového vydání Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …