Janoušek (KDU-ČSL): Mám radost ze zvolené kandidátky a těším se na spolupráci se všemi

11.12.2023 19:18 | Tisková zpráva

Do krajských voleb povede lidovce starosta Oslavice Pavel Janoušek.

Janoušek (KDU-ČSL): Mám radost ze zvolené kandidátky a těším se na spolupráci se všemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jasno o podobě kandidátní listiny do blížících se krajských voleb mají již lidovci v Kraji Vysočina. Delegáti nominační konference si v pátek 1. prosince v prostorách kamenické orlovny zvolili do čela kandidátky Pavla Janouška, dlouholetého starostu Oslavice a krajského předsedu KDU-ČSL Vysočina. Lídra pak na následujících devětačtyřiceti místech doplňují tváře z mnoha úrovní lidovecké politiky, od komunální přes krajskou až po celostátní.

Jednička lidovců Janoušek není pro voliče neznámou postavou. Od roku 2010 úspěšně zastává post starosty v obci Oslavice nedaleko Velkého Meziříčí, v současné chvíli je druhým volebním obdobím i krajským zastupitelem. Mimo to stojí starosta Janoušek v čele krajské organizace  KDU-ČSL  a  je  místopředsedou  Mikroregionu  Velkomeziříčsko-Bítešsko. „Mám radost ze zvolené kandidátky a těším se na spolupráci se všemi. Kandiduje za nás mnoho úspěšných starostů, na čemž právě chceme stavět," sdělil Janoušek. Lídr následně vyzdvihl nedávné úspěchy vysočinských lidovců a zdůraznil, že úspěchu lze dosáhnout především týmovým výkonem.

Z druhého místa do voleb půjde současný radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek. „Moc se těším na spolupráci s lídrem a ostatními kandidáty. Přál bych si, aby tato kandidátka byla přínosem pro samotný Kraj Vysočina i všechny lidi v něm žijící,’’ nechal se slyšet krajský radní a bývalý starosta Světlé nad Sázavou. Voličům jsou jistě povědomé také zdejší stálice KDU-ČSL Jan Matějů a Marie Dudíková. Ekonom, člen finančního výboru města Pelhřimov a správní rady Matice křemešnické byl delegáty zvolen na bronzovou pozici, někdejší vedoucí transfúzního oddělení třebíčské nemocnice náleží příčka pátá. Novou tváří v lidovecké nabídce ovšem může být starosta Třeštice na Jihlavsku Martin Kodys. Čtvrtý kandidát již sedmnáctým rokem starostuje malé obci na pomezí Třeště a Telče, souběžně dlouhých dvaadvacet let sloužil u telčských hasičů. Změna ale nastala v roce loňském, kdy se stal starostou na plný úvazek.

Lidovci jsou napříč republikou specifičtí tím, že se těší hojnému zastoupení na všech úrovních tuzemské politiky. Nespočet členů a příznivců KDU-ČSL najdeme ve vedeních obcí a krajů, silný hlas mají lidovci v obou komorách Parlamentu České republiky a ve vládním kabinetu. I při sestavování krajské kandidátní listiny se na Vysočině podařilo všechny tyto úrovně propojit.

Je známo, že náš kraj patří mezi ty s nejvíce obcemi. Jaké jsou problémy samosprávných celků, co nejvíce obce trápí, ví nejlépe sami starostové. Právě mnoho z nich nalezneme i na této kandidátce. Kromě výše zmíněného lídra Pavla Janouška a čtyřky Martina Kodyse dále například Jana Brožka z Černovic, Markétu Lavickou z Velké Bíteše, Lenku Charvátovou z Batelova, Helenu Tučkovou z Nové Vsi u Nového u Města na Moravě, Vladislava Hynka z Třeště a další starosty a komunální politiky. Zajímavé v této souvislosti je, že na kandidátní listině KDU-ČSL se nachází dva poslední vítězové soutěže Vesnice roku Kraje Vysočina, a to Martin Kodys a Helena Tučková.

Lidovecká sestava má podporu také od vysokých politiků. V první desítce nechybí žďárští zákonodárci, předseda senátorského klubu KDU-ČSL Josef Klement na šestém místě a poslankyně Romana Bělohlávková na příčce deváté. „Jsem moc rád, že KDU-ČSL se po krajských volbách 2020 vrátila do vedení našeho kraje a jak pan náměstek Miroslav Houška, tak pan radní Jan Tourek odvádějí opravdu výbornou práci pro občany našeho kraje. A já pevně věřím, že lidovecká kandidátka uspěje i ve volbách 2024,‘‘ uvedl poslanec Vít Kaňkovský, který byl lídrem do krajských voleb v roce 2020. Letos lékaři havlíčkobrodské nemocnice náleží místo třinácté.

Ovšem dopomoci KDU-ČSL k úspěchu v krajských volbách budou chtít lidé mnoha profesí. Mezi padesáti jmény jsou kupříkladu učitelé, lékaři, zaměstnanci v sociálních službách, zemědělci, podnikatelé a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…