Jelínková (KDU-ČSL): Novorozenecký screening a raná péče spolu musí spolupracovat

20.11.2023 19:05 | Tisková zpráva

Novorozenecký laboratorní screening (NLS) funguje v České republice již dlouhé roky. Jde o vyšetření novorozenců, jehož cílem je rychlá diagnostika a včasná léčba novorozenců. NLS se provadí na 18 vrozených a dědičných onemocnění. Dnes se o jeho propojení s ranou péčí mluvilo na kulatém stole Screening novorozenců a jeho fungování aneb Jak může pomoci rané péči.

Jelínková (KDU-ČSL): Novorozenecký screening a raná péče spolu musí spolupracovat
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Záštitu nad ním převzali senátor a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Senátu Lumír Kantor, poslanec a předseda Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Vít Kaňkovský, poslankyně a přededkyně Podvýboru pro veřejné zdravotnictví Poslanecké sněmovny Romana Bělohlávková a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (všichni za KDU-ČSL).

„Moc mně těší, že se dnes v Poslanecké sněmovně zase setkáváme nad tématem rané péče. Celý život začíná u malého človíčka a u jeho rodiny. Dnes jsme začinali u miminka, které musí hned od začátku svého života bojovat s nějakým zdravotním handicapem. Jsem ráda, že se nám povedlo propojit odborníky ze sociální i zdravotní oblasti nad tímto tématem. Je nezbytné na těchto tématech spolupracovat. Novorozenecký screening a raná péče spolu musí spolupracovat. Nic není důležitějšího, než abychom společně udělali pro rodiny s narozenými dětmi s postižením vše co je v našich silách, aby měli naději na lepší, zdravější a kvalitnější život,” řekla k samotnému screeningu a jeho propojení s ranou péči Šárka Jelínková (KDU-ČSL), náměstkyně ministra práce a sociálních věcí.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Jedním z největších propagátorů a lékařů, kteří se screeningu věnují od samotného počátku je lékař a senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL). „Novorozenecký screening je něco, co změnilo a zachránilo život spoustě dětem za dobu jeho fungování. Je to důležité vyšetření, kterého se ročně účastní desetitisíce dětí v porodnicích. V posledních letech jsme hodně bojovali za další rozšíření screeningu, díky pozměňovacímu návrhu jsme ho dokázali rozšířit o dvě další nemoci. A já mám obrovskou radost, že se novorozenecký screening stal součástí plánu Ministerstva zdravotnictví a dále se řeší i jeho další rozšíření,” řekl na úvod kulatého stolu senátor Kantor.

„Jako pediatr jsem učila o screeningu budoucí zdravotní sestřičky. A právě na screeningu je obrovsky vidět jak se zdravotnictví vyvíjí a jak se posouvá dále. Před 20 lety jsem učila o tom, jak to vše začínalo. Dnes novorozenecký screening bude k 1.1.2024 obsahovat 20 onemocnění. Včasná diagnoza znamená včasnou léčbu a já musím poděkovat Lumíru Kantorovi, že se díky němu povedlo screening zase rozšířit. Je to posun a velká naděje na normální život pro spoustu dětí,” popsala situaci z pohledu pediatrů jedna z nich, poslankyně Romana Bělohlávková (KDU-ČSL).

Jedním z největších specialistů v České republice na screening novorozenců je Karolína Pešková, primářka Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu VFN a 1. LF UK. „Screening je pro nás především radost. Radost z toho, že díky němu pomůžeme odchytit nemoc a dětem od malička pomoci k tomu, aby jejch život byl co nejvíce normální. A co můžeme udělat proto, aby se obě naše služby, jak screening novorozenců, tak i raná péče, dostaly mezi co nejvíce lidí? Spolupracujme a infromujme společnost,” ukončila Pešková.

Pro více informací o novorozeneckém screeningu doporučujeme navštívít stránku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…