Jelínková (KDU-ČSL): Podpora rodin s dětmi je nejlepší důchodovou reformou

21.12.2020 11:29

Již od Sametové revoluce se marně snažíme vymyslet novou důchodovou reformu.

Jelínková (KDU-ČSL): Podpora rodin s dětmi je nejlepší důchodovou reformou
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Politici navrhují, odborníci bádají a reforma je v nedohlednu i s ohledem na fakt, že se v posledních desetiletích potýkáme s nepříznivým demografickým vývojem, populace stárne a nebude mít na ni kdo pracovat. Lidé v důchodovém věku budou zkrátka závislí na stále menším počtu aktivních přispěvatelů do systému. I když se snažíme obyvatele naší země na tento fakt připravit, je spousta z nás, kteří se připravit zkrátka nemohou nebo nedovedou.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Často dostávám otázku, zda máme „recept“ na důchodovou reformu. Myslím, že zmíněným receptem je rodina, rodina s dětmi. Rodina, která je přirozenou základní biologickou, sociální i ekonomickou jednotkou společnosti. Rodina, která je základní a nejdůležitější infrastrukturou i ekosystémem tvořícím soudržnost a odolnost společnosti i fungování systémů mezigenerační solidarity – především důchodového a sociálního systému. Rodina, která vytváří prostor pro formování osobnosti člověka, tvorby lidského a sociálního kapitálu, výchovy a růstu budoucích generací. Právě těch budoucích generací, které tolik potřebujeme!

Proto je rodinná politika klíčovou investicí do budoucnosti naší země. Je nesmírně důležité nastavit mechanismy tak, aby mít rodinu, početnou rodinu, neznamenalo potýkat se s chudobou a nedostatkem příležitostí – jak finančních, pracovních, tak i sociálních a kulturních.

V neposlední řadě je velmi důležité ocenit rodinu, péči o ni a nejenom o děti, ale také o své blízké, uznat ji a deklarovat! O rodinu pečujme a hýčkejme si ji.

Na závěr bych nám všem popřála, aby rýsující se půdorys nové důchodové reformy, byl opravdu spravedlivý, stabilní a finančně udržitelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.