Jeník (ODS): Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem

29.07.2013 13:07

Při pohledu na statistiky nezaměstnanosti mě v první řadě znepokojuje pohled na rostoucí míru nezaměstnanosti mladých lidí.

Jeník (ODS): Lidé nad padesát let jsou pro své zaměstnavatele přínosem
Foto: ods.cz
Popisek: Miroslav Jeník

Ti jsou naší budoucností, ale jejich perspektiva bez pracovního uplatnění není nijak růžová. Je tak zcela přirozené, že pozornost Evropy se nyní soustředí právě na tuto skupinu nezaměstnaných. V tabulkách se statistikami ale oči sklouznou ještě k jiné věkové kategorii, a to k osobám starším 50 let.

Bohužel ani tato skupina co do počtu nezaměstnaných nezůstává pozadu a těch, kteří ztratili zaměstnání a nyní již rok a více nemohou nalézt práci, stále přibývá. Dle statistik je v České republice bez práce čtvrtina lidí starších 50 let.

A právě tito spoluobčané to při hledání pracovního uplatnění mají vůbec nejtěžší. Zaměstnavatelé se mnohdy na starší pracovníky dívají s řadou předsudků.

Považují je za neperspektivní, neadaptabilní, nevýkonné, s narůstajícími zdravotními problémy a požadavky na vyšší platové ohodnocení.

S ohledem na prodlužující se věk dožití a věk odchodu do důchodu však musíme předpokládat, že zaměstnávání starších osob se brzy stane více než sociálním tématem. Stane se nutností a samozřejmostí. Vždyť již v roce 2020 bude mezi pracujícími lidmi nad padesát let celá třetina.

Změna přístupu k těmto lidem ze strany státu i zaměstnavatelů je proto na místě. V naprosté většině jde o schopné a zkušené zaměstnance s velkou motivací a loajalitou. Tito zaměstnanci za rok zaměstnavateli - často na rozdíl od mladých pracovníků s touhou po kariérním růstu - výpověď jistě nepodávají.

Naším cílem tak musí být využít zkušenosti a přednosti starších pracovníků na maximum. A za každou cenu se vyhnout jejich dlouhodobé nezaměstnanosti.

Zvláštní důraz je třeba klást na rekvalifikaci starších zaměstnanců, protože představuje významnou pomoc při nalezení zaměstnání. Zároveň je však třeba motivovat zaměstnavatele, aby tuto skupinu osob neopomíjeli. A v rámci úřadů či pracovních agentur pak poskytnout podporu, neboť uchazeči o práci nad 50 let se na trhu práce, který se v současnosti rychle mění, mnohdy cítí nejistě. V praxi by měli pracovníci úřadů práce poskytovat pomoc s vhodnou volbou rekvalifikačních kurzů, přípravou na pohovor či diskusí nad životopisem.

Osoby starší 50 let mají stále co nabídnout. Vyzdvihnout lze nejen jejich zkušenosti, ale i spolehlivost a loajalitu. Zaměstnavatelé si musejí stále více a častěji uvědomovat význam starších pracovníků, neboť se jedná o pracovníky, kteří ve firmě mnohdy strávili řadu let a jsou tak nositeli firemního know-how. Věk je přece pouze číslo, které o kvalitách zaměstnance nerozhoduje.

Ing. Miroslav Jeník
poslanec PČR
místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.