Jihočeský kraj: Nároky církví na kraj jsou bezpředmětné

24.01.2014 16:46

Více než 10 tisíc položek movitého majetku žádají v rámci restitucí vrátit církevní a náboženské společnosti po Jihočeském kraji. Respektive po jím zřizovaných organizacích, které je doposud vlastní ve svých depozitářích. Kraj ale žádnou takovou povinnost nemá a požadavek považuje za bezpředmětný.

Jihočeský kraj: Nároky církví na kraj jsou bezpředmětné
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

„Konkrétními žadateli byly Biskupství Českobudějovické, Provincie Řádu minoritů v ČR, Provincie bratří františkánů a Římskokatolická farnost Roseč. V rámci restitucí požadují navrácení movitého majetku po Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích, Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, Regionálním muzeu v Českém Krumlově a Muzeu Jindřichohradecka,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že se jedná například o více než 2,5 tisíce předmětů z depozitáře Jihočeského muzea, zhruba osm tisíc církevních tisků uložených v Jihočeské knihovně a kolem 100 předmětů ze sbírek Regionálního muzea v Českém Krumlově.

Podle Zimoly ale kraj není povinen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi věci movité vydávat. Vyplývá to ze stanoviska ministerstva kultury, kde se uvádí, že podle navrhovaného zákona o majetkovém vyrovnání se bude církvi vracet pouze majetek státu. Majetku vlastněného obcemi, kraji a soukromými osobami se to netýká. „Tímto materiálem se ještě budeme zabývat na radě kraje a pak žadatelům samozřejmě odpovíme,“ dodal.

Pokud by církevní instituce na získání výše uvedeného movitého majetku trvaly, musely by prostřednictvím občanskoprávní žaloby prokázat, že jim tento majetek opravdu patřil.

Podobně je kraj připraven zamítnout i výzvy církevních institucí v případě restitucí majetku nemovitého, který je v jeho vlastnictví. Zde jsou žadateli Biskupství Českobudějovické, Cisterciácké opatství ve Vyšším Brodě a Česká katolická charita. První zmiňovaná instituce žádá například o budovy Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích, cisterciáctví pak usiluje o budovu Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…