Johnová: Od začátku příštího roku začne Praha provozovat Nemocnici Na Františku

13.05.2019 17:22

Hlavní město vytvoří příspěvkovou organizaci, která převezme od Prahy 1 provoz Nemocnice Na Františku. Praha nemocnici převezme od 1. ledna 2020. Příspěvková organizace vznikne už letos v červnu a pod vedením radní pro zdravotnictví Mileny Johnové připraví převod nemocnice.

Johnová: Od začátku příštího roku začne Praha provozovat Nemocnici Na Františku
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

„Od 1. ledna 2020 bude nemocnici provozovat hlavní město. V zájmu Pražanů a co nejrychlejší stabilizace nemocnice jsme se s městskou částí domluvili na nejkratší variantě převodu. Připravili jsme přejmenování nemocnice na Metropolitní nemocnici Na Františku a počítáme s ní jako se stavebním kamenem vznikajícího metropolitního sdružení zdravotních služeb,“ řekla radní pro zdravotnictví Milena Johnová.

Radní s týmem právníků, ekonomů z příslušných odborů magistrátu a radnice Prahy 1 a zástupců Nemocnice Na Františku připravuje založení nové příspěvkové organizace hlavního města, která bude provoz zajišťovat a vznikne letos v červnu. O celkovém majetkovém uspořádání a s tím souvisejícími náklady na údržbu, opravy či investice, se nyní povedou jednání. Diskutovány budou různé varianty rozdělení odpovědností a majetku. Na převodu vybavení, zdravotnického zařízení a dalšího movitého majetku se chce hlavní město s městskou částí dohodnout do konce letošního října. Příspěvková organizace také zaštítí vyjednávání smluv se zdravotními pojišťovnami, převod pracovně-právních vztahů a dodavatelských smluv.

Nemocnici využívají pacienti všech městských částí a také turisté, kteří do centra Prahy míří. „Nemocnice má celopražský význam, v některých oblastech, například v léčbě rakoviny prsu, má dokonce celostátní význam. Není proto logické, aby ji provozovala městská část, která nemůže koordinovat spolupráci nemocnice s komunálními poliklinikami a dalšími zdravotnickými zařízeními po celé Praze. Je třeba, aby nemocnici převzalo hlavní město Praha a aby ji začlenilo do svého celopražského sdružení zdravotnických zařízení. Tím se ušetří mnohé náklady a vyjednají lepší podmínky u zdravotních pojišťoven a u dodavatelů,“ uvedl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský, který současně v lednu 2018 stál za iniciativou proti privatizaci nemocnice plánované předchozí koalicí Prahy 1.

Dohoda navazuje na rozhodnutí pražských zastupitelů z ledna 2018. Postup převodu a časový harmonogram dnes odsouhlasila Rada hl. m. Prahy. Po projednání ve Výboru pro zdravotnictví a sport bude materiál předložen Zastupitelstvu hl. m. Prahy a také Zastupitelstvu MČ Praha 1.

Kromě běžného spektra úkonů poskytuje Nemocnice Na Františku například výbornou ortopedickou péči, ve které má jednu z nejkratších čekacích lhůt v Praze na operace kyčelních a kolenních kloubů. Vyniká také v tzv. jednodenní péči při operacích, po nichž pacient může jít ještě stejný den domů, například v léčbě známého „počítačového onemocnění“, tzv. karpálního tunelu. Nemocnice disponuje kvalitní plasticko-estetickou chirurgií a léčbou rakoviny prsu. „Aktuální rozsah péče bereme jako základ pro další rozvoj nemocnice. Rádi bychom zejména vyšli vstříc Zdravotnické záchranné službě, která má nyní problémy s umístěním pacientů tím, že rozšíříme počet lůžek ARO a navazující rehabilitace,“ doplnila Milena Johnová. V plánu je i zřízení lůžkové rehabilitace pro pacienty po ortopedických operacích. O dalším rozvoji služeb nyní povede Praha koncepční jednání. V rámci budoucího rozvoje nemocnice se počítá také s úpravou pracovních podmínek pro zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.