Juchelka (ANO): Jsme ve válce. To jsou slova premiéra

18.01.2023 19:33

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny 18. ledna 2023 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Juchelka (ANO): Jsme ve válce. To jsou slova premiéra
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

Já děkuji moc, paní předsedající. Vážená předsedkyně, vaším prostřednictvím, budu tady hovořit k panu ministru Balašovi.

Já samozřejmě nejsem vůbec jako školský expert a nebudu se vyjadřovat k těm jednotlivostem, které jste tady říkal ohledně školství. Na to máme jiné experty v hnutí ANO. Ale opravdu se mi nelíbí ten narativ, který tady používáte ohledně strašení lidí. Já s tím absolutně nesouhlasím, protože už na konci února minulého roku pan premiér poprvé použil na CNN Prima News 27. února tuto větu, cituji, kterou postrašil strašnou spoustu lidí, poněvadž i já mám zpětnou vazbu, že byli vystrašeni, a to nejenom starší, ale třeba i otcové od rodin a tak dále, protože nevěděli v tu chvíli, co se děje.

A byla tam tato věta, cituji: "Jsme ve válce. Je to útok proti svobodnému světu, musíme udělat vše, abychom Putina zastavili." A narativ "jsme ve válce" se od té doby začal používat úplně běžně, v každém diskusním pořadu. I já si sypu popel na hlavu, že jsem ho používal v souvislosti například s tím, že jsme ve válce dezinformační, kybernetické, ale to trojsloví "jsme ve válce", kdy se začali strašit občané České republiky, že v nějaké válce jsme, tak pochází z úst pana premiéra. To není žádné strašení nikým jiným, ale pouze vámi jako vládou. Tak doufám, že jste se tenkrát ohradil úplně přesně, jako jste se třeba ohradil teď, u nějakých billboardů. A taky říkám za b), pokud vám to vadí, tak doufám, že budete kritizovat stejně i dekomunizaci a odporný billboard, na kterém je Husák s Babišem, úplně stejně jako billboardy koalice Spolu, kde ho přirovnávali před komunálními volbami k Putinovi. Tak doufám, že budeme tady v tomto féroví. Ale "jsme ve válce", to jsou vaše slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…