Junek (KDU-ČSL): Podkarpatská Rus – stále živá historie

05.11.2015 13:49

Před sedmdesáti lety, 22. listopadu 1945, tehdejší Prozatímní národní shromáždění Československé republiky jednomyslně odhlasovalo smlouvu o předání Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu.

Junek (KDU-ČSL): Podkarpatská Rus – stále živá historie
Foto: nasemyto.cz
Popisek: Jiří Junek

Změnily se tak definitivně hranice předmnichovské republiky a výrazně byly poznamenány životy desetitisíců československých občanů a z velké části i všech obyvatel malé země pod Karpaty.

Tyto sedmdesát let staré události chce na půdě Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky připomenout poslanec Jiří Junek. Na čtvrtek 5.11. tak připravil odborný seminář s názvem Podkarpatská Rus – 70 let poté.

„Patnáct renomovaných historiků a publicistů přednese své příspěvky k dané problematice. V nich se pokusí popsat skutečnosti a důvody, které předcházely odevzdání Podkarpatské Rusi Sovětskému svazu. Stranou zájmu také nezůstanou důsledky tohoto rozhodnutí pro osudy desetitisíců bývalých československých občanů. Při závěrečném kolokviu se pak pokusí historici nalézt odpovědi na otázky, proč se Československo vzdalo Podkarpatské Rusi, jak lehce se jí vzdalo a jestli mohl parlament rozhodnutí o odstoupení Podkarpatské Rusi zvrátit,“ přiblížil Jiří Junek obsah semináře.

To, že téma Podkarpatské Rusi je stále živé a že rezonuje částí naší společnosti dodnes, dokládá mimo jiné navrhovaná novela zákona č. 212/2009 Sb. Tímto zákonem se zmírňují majetkové křivdy občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi v souvislosti s jejím smluvním postoupením Svazu sovětských socialistických republik. Předkladatelé novely, mezi které patří i poslanec Junek, chtějí dosáhnout rozšíření okruhu oprávněných osob pro poskytnutí náhrady. Dle jejich názoru by měl nárok na vypořádání náležet i vnukům a pravnukům původního vlastníka nemovitého majetku. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…