Juránek (KDU-ČSL): Je plné právo obcí, aby se v této věci ozvaly

22.01.2020 13:26

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny 22. ledna 2020 k zákonu o silničním provozu

Juránek (KDU-ČSL): Je plné právo obcí, aby se v této věci ozvaly
Foto: archiv senátora
Popisek: Stanislav Juránek (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající a všichni, kteří sledujete tady tuto debatu. Já myslím, že je to docela zásadní, abychom se pobavili o tom pozměňovacím návrhu, o kterém tady mluvili moji předřečníci. A abych uvedl na pravou míru. Ono to není o tom, že má zodpovědnost jenom Ministerstvo dopravy. Ze zákona totiž mají kraje povinnost mít zodpovědnost za silnice II. a III. tříd. A to je právě to naprosté nepochopení toho, proč se vlastně kraje i obce brání tomu, aby se rozhodovalo o krajích bez toho, aniž by se s nimi tyto věci projednaly. Protože důsledky, které zde jsou, znamenají, že ty kraje nemohou plně uplatnit to, co vlastně mají ve své povinnosti. Zdůrazňuji ve své povinnosti II. a III. tříd.

A já tedy znovu chci upozornit na to, že kraje jsou potom povinny, aby se při každé příležitosti, tedy i při příležitosti tohoto zákona ozvaly, aby se nezapomnělo na řešení této podstatné záležitosti, protože jinak se nikdy nedočkáme toho, aby silnice II. a III. tříd, které navazují jednak na silnice I. tříd a jednak na dálnice, byly v dobrém stavu. A já myslím, že přestože je tady nějaká dohoda, o které nevím, že to bude zaparkováno, je velice důležité si říci, že tento problém je nutné řešit. A to, co zde chci zdůraznit, je jenom to, že to plné právo krajů, plné právo obcí, aby se v této věci ozvaly, a aby se pokusily docílit toho, aby tady na té naší úrovni a na úrovni vlády, byl tento problém řešen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…