Jurečka (KDU-ČSL): Firmy a živnostníky z nejvíc zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu

26.03.2020 14:33

„S ohledem na to, že se objevují vážné informace od právníků, že velký počet firem či OSVČ v nejvíce postižených sektorech nebude s největší pravděpodobností moct žádat žádnou náhradu škody za vládou uzavřené provozy, jsem připraven žádat o svolání mimořádné schůze Sněmovny,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že tato situace existenčně ohrožuje statisíce lidí v ČR.

Jurečka (KDU-ČSL): Firmy a živnostníky z nejvíc zasažených oborů nesmí vláda hodit přes palubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Není možné, aby na současnou situaci doplatili živnostníci a podnikatelé. Jednalo by se až o milion živnostníků, kteří se nemusí v krajním případě domoci žádného odškodnění. O pomoc se na nás mimo jiné obrátila i Unie podnikatelských a živnostenských spolků s prosbou, že je zapotřebí těmto lidem prioritně pomoci. „Vláda totiž v tichosti převedla režim nouzového stavu z krizového zákona pod zákon o ochraně veřejného zdraví,“ upozornil Jurečka. Podle právníků to v praxi to znamená, že právě postupem podle krizového zákona uvalila vláda na stát povinnost nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v souvislosti s krizovými opatřeními podle § 36 krizového zákona.

„Přechod pod zákon o ochraně veřejného zdraví by podle právníků znamenal, že by se až milion lidí od této chvíle nemusel posléze dočkat žádného odškodnění. Zítra na jednání s premiérem budu chtít po vládě vysvětlení a návrh řešení, pokud vláda bude chtít hodit firmy a živnostníky z nejvíce zasažených oborů přes palubu, budu iniciovat svolání mimořádného jednání Sněmovny,“ vysvětluje Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…