Jurečka (KDU-ČSL): Je tady množství lidí, kteří nemají prakticky žádné příjmy

21.04.2020 16:47

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 k pomoci podnikatelům, postiženým nouzovým stavem

Jurečka (KDU-ČSL): Je tady množství lidí, kteří nemají prakticky žádné příjmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Dobré odpoledne, vážený pane předsedo, vážení tři ministři a jedna paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Já přicházím s prosbou a žádostí, aby Poslanecká sněmovna zařadila na jednání této schůze také bod - aktuální informace vlády o pomoci firmám a živnostníkům.

Vede mě k tomu mnoho důvodů a především podnětů od občanů. Já jsem si je tady vzal s sebou, (ukazuje písemné materiály) mám tady několik stovek konkrétních příběhů, kteří lidé píšou na e-mail, na sociálních sítích a líčí, v jakých obtížných situacích jsou, a kde případně ještě na ně vláda pozapomněla.

Já samozřejmě kvituji a vítám a děkuji za ta opatření, která se již podařilo zrealizovat, ale je tady velké množství lidí, několik statisíců rodin, domácností lidí, kteří donedávna řádně pracovali, platili své daně, ale prostě v tento okamžik jsou v situaci, kdy nemají prakticky žádné příjmy.

Dovolím si tady také pro podporu naléhavosti tohoto bodu některé tyto příběhy stručně zmínit. Zjišťuje se, jaká je realita, co se týče živnostníků, píše jeden pisatel. Bohužel vláda úplně smetla jednu skupinu, které koronakrize dost zasáhla. Byli jedni z prvních, kteří museli zavřít ze dne na den své provozovny verdiktem vlády, nemají nárok na nic. Jsou to OSVČ na vedlejší činnost s pouze částečným příjmem z HPP, úvazek 0,2, 0,4 či 0,5. Paní Schillerová se k nám vyjádřila, že si pravidelně k HPP přivyděláváme, což není pravda. OSVČ nás živí z více, než 60 %. Je to náš denní chleba, naše živobytí. Jsem jednou z nich, mám úvazek na 0,4 HPP a OSVČ se živím. Platím dva nájmy z provozovny a mám další výdaje. Příjem z HPP, který mám na zkrácený úvazek, ani nepokryje výdaje za OSVČ. Vláda nás nyní odsoudila na dva a půl měsíce bez příjmu. A v březnu jsem ještě doplácela zdravotní. Takže ho mám dvakrát placené. A ve výsledku nemám nárok na nic? Živíme rodiny, děti a tak dále, píše pisatelka z Vysočiny.

Je zde také příběh konkrétní, který představuje problém malých eseróček. Tady majitel píše. Mám malou firmu, kde jsem zároveň zaměstnancem. Předmětem podnikání je reklamní činnost. Funguji přesně 15 let a za tu dobu jsem nikdy nic státu nedlužil, platil vše včas. Nyní na mě dopadla Covid krize, práce je na úrovni 10 % a to kdoví jestli. Mám dvě děti, 13,5 a 16,5 roku. Takže s ošetřovným smůla. Jsem s nimi na střídačku doma. Doufal jsem alespoň v pomoc díky programu Antivirus B. Po řádném vyplnění žádosti mi přišlo, že nemám nárok. A tak dále, píše pán z Brna.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

Jsou zde opravdu velmi smutné příběhy. Píše pán, který má také malé eseróčko, vládou uzavřený provoz v Praze. Nic, na nic nemáme nárok. 80 % na zaměstnance nedostaneme, jedná se pouze o cashback. Takže nejdřív zaplatíme a potom dostaneme 80 % zpět. Pokud nemáte ani na zaplacení odvodu státu, protože platíte bez jediné koruny příjmu veškeré fixní náklady dál, jste dlužník státu vyřazený ze všech programů. To lidé píšou velmi, ale velmi, často.

Pak zde také píše paní Hepnerová. Podpora OSVČ v praxi. Před dvěma týdny jsem vyplnila žádost o ošetřovné. Dnes mi přišly peníze na účet. Ne, apríl. Dnes jsem se dozvěděla, že moje žádost bude pozastavena, protože jsem nepřiložila potvrzení ze školy, že je uzavřena. Mimochodem znáte nějakou školu, která nebyla uzavřena? Řídila jsem se totiž formulářem, který ovšem po dvou dnech změnili. A je přece logické, že když po dvou dnech změním formulář, tak všechny žádosti podané podle původní verze stopnu a budu vymáhat opravu.

A mohl bych pokračovat. Chtěl bych velmi poprosit, aby vláda předložila - a proto zařazuji tento bod na program zítra jako první bod jednání Poslanecké sněmovny, aby se na to vláda mohla připravit, aby zde zazněly informace, jak máme těmto lidem odpovídat. Jsou to lidé na dohodách, lidé, kteří pracují jako živnostníci na vedlejší činnost, jsou to pendleři, jsou to malá eseróčka. A na tyto lidi doposud není pamatováno.

Píšou nám lidi příběhy, jak žádali v programu COVID. Dostávají negativní informace, nebo zamítavá stanoviska, o svých podporách a není tam žádné zdůvodnění. Volají a píší mně firmy, které mají dobré výsledky, ale protože mají vysoké odpisy, protože investovaly, tak jsou v účetní ztrátě, přestože v loňském roce třeba byly v zisku a tyto firmy nemají nárok na žádnou podporu.

Píší mi lidé, kteří třeba rozjeli podnikání za posledního půl roku. Udělali si malý butik a v tento okamžik mají zboží na skladě a tak nedostanou žádnou podporu, nemají historii. Takže prosím pěkně, aby vláda předložila, jaké další kroky bude realizovat na podporu těchto lidí. Tito lidé mají své rodiny, mají své děti a řeší, jak zaplatit nájem, jak uživit svoji rodinu a jsou ve velmi těžké situaci.

Je potřeba jim pomoci a my za KDU-ČSL jsme tady opakovaně navrhovali legislativní opatření, která by jim pomohla, ale bohužel zatím byla smetena ze stolu. A já bych byl rád, abychom neoddalovali pomoc těmto skupinám lidí, abychom jim pomohli, protože ti lidé vždy řádně platili státu daně tak, jak to popisují. Jsou to konkrétní lidi. Já to klidně paní ministryni předám ty příběhy, ať se na to může podívat. Takže prosím pěkně o podporu zařazení tohoto bodu - Aktuální informace vlády o pomoci živnostníkům a firmám v České republice.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.