Jurečka (KDU-ČSL): Jmenování nového předsedy Nejvyššího soudu musí být transparentní

24.05.2020 10:31

Podle KDU-ČSL nebyl proces výběru předsedy Nejvyššího soudu (NS) ze strany prezidenta Zemana bohužel tak transparentní, jak by si obsazování nejvyššího postu v soustavě obecných soudů v České republice zasloužilo.

Jurečka (KDU-ČSL): Jmenování nového předsedy Nejvyššího soudu musí být transparentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

"Není zřejmé, jaká kritéria, ať už odborná, nebo manažerská, prezident Zeman zvažoval a jak rozhodnutí odůvodnil. Říci jen, že se tak prostě rozhodl je sice možné, ale veřejnost by si zasloužila alespoň nějaký bližší komentář, proč se takto pan prezident rozhodl," uvedl ke jmenování Petra Angyalossyho předseda KDU-ČSL Marian Jurečka  a dodal, že tím však nezpochybňuje odborné kvality nového pana předsedy.

Jeho kariéra, osobnostní kvality a odborná činnost je však známa pouze v úzkém soudním prostředí, nikoliv širší veřejnosti. "Každopádně přeji novému panu předsedovi mnoho úspěchů, protože zvýšení efektivity a úrovně cele soudní soustavy, výkonu práva a spravedlnosti je ve veřejném zájmu nás všech," doplnil Jurečka.

Post předsedy NS je nejvyšším postem v české justici v rámci obecných soudů a bude do značné míry ovlivňovat celé justiční prostředí. "V této souvislosti považuji za poněkud zarážející, že prezident republiky bez komentáře ponechal odborná doporučení nesporných justičních autorit, ať již bývalého předsedy Nejvyššího soudu, nebo ministryně spravedlností," poznamenal ke jmenování Angyalossyho poslanec Marek Výborný, který je zároveň členem ústavně právního výboru.

"Novému předsedovi Nejvyššího soudu, jehož jméno je i v justičním prostředí poměrně neznámé, přeji nejen úspěšné vedení Nejvyššího soudu i s naplněním jeho vytčených cílů, ale i to, aby si získal potřebný respekt a autoritu celé právní obce," dodal Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…