Jurečka (KDU-ČSL): Na ministerstvo rovnýma nohama, ale s obrovským odhodláním

31.01.2021 14:39

Komentář na facebookovém profilu ke své práci pro Ministerstvo zemědělství.

Jurečka (KDU-ČSL): Na ministerstvo rovnýma nohama, ale s obrovským odhodláním
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předseda KDU-ČSL, Marian Jurečka

Před 7 lety jsem nastupoval na Ministerstvo zemědělství České republiky. Rovnýma nohama, ale s obrovským odhodláním.

Byly to 4 roky práce a nechal jsem v tom opravdu všechno, co jsem do toho mohl dát. Mnoho věcí se podařilo, mnoha bohužel nestihlo a mnohé bych udělal dnes jinak.

Znáte to z obcí a měst. Ty 4 roky je krátká doba. Pokud v obci či městě může starosta dělat svoji práci promyšleně, s jasnou vizí a koncepčně, tak to je pak vidět. Za 4 roky se nedá vše vyřešit. Mám ale radost, že se některé věci povedly. Třeba podpora malých a středních zemědělců, kteří v Programu venkova měli opravdu specifickou a silnou podporu. Ze zvýšení podpory faremních zpracovatelů. Zavedení zelené nafty. Zavedli jsme taky pojem česká potravina. Na úrovni celé EU jsme dokázali legislativně změnit přístup k dvojí kvalitě potravin. Nastartovali jsme systematickou podporu potravinových bank a dnes máme opravdu funkční systém v ČR na zamezení plýtvání potravinami a jejich využití.

Dokázali jsme, že lze výrazně šetřit společnými nákupy a dobrým zadáváním veřejných zakázek. Nastartovali jsme podporu drobného kulturního dědictví na venkově, která běží dodnes. Zavedli podporu agrárního středních školství, aby tyto střední školy mohly výrazně zlepšit své vybavení pro praktickou výuku a měly na to peníze. Věnovali jsme se systematickému rozvoji agroturistiky, podpoře exportu, nebo zahraniční rozvojové spolupráci hlavně ve třetích zemích, především v Africe.....

Bylo toho hodně, ale i hodně co jsem ještě chtěl stihnout a nestihl..... udělal jsem i chyby a dnes bych některá rozhodnutí udělal jinak, ale byly to 4 roky, do kterých jsem dal maximum toho, co jsem tehdy uměl a znal.

Díky za tu možnost i za skvělé lidi kolem sebe, bez kterých bych nedokázal nic z toho, co se podařilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…