Jurečka (KDU-ČSL): Neobjevujeme nic nového

01.12.2021 21:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k podpoře rodičovství

Jurečka (KDU-ČSL): Neobjevujeme nic nového
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Stát má odstraňovat překážky pro lidi, kteří chtějí mít děti a patřičně rodičovství ocenit. Třeba tím, že i s průměrným příjmem budou mít důstojný důchod.

Pro nás v KDU-ČSL je to důležité téma. Vize je v zásadě jednoduchá. Základem důchodového systému musí být průběžný pilíř, který bude oceňovat nejen výši příjmu daného člověka, ale také rodičovství.

Chceme zavádět věci jako třeba daňové asignace. To znamená, že můžete jakožto vydělávající dospělý přispět jedním procentem svých odvodů na důchod vašich rodičů. Zda to člověk využije, je na něm. Mezigenerační solidarita je nesmírně důležitá. V životě bereme automaticky, že se rodiče starají o své děti. Rádi bychom ale vrátili i to, co bylo dříve také automatické, že se děti starají o své rodiče.

Samozřejmě je toho více. Například potřebujeme umožnit společný vyměřovací základ manželům, aby nevznikal velký rozdíl mezi partnery a ani jeden kvůli výchově dětí nepřicházel o část důchodu. Podporovat rozvoj částečných úvazků i podpora toho, aby na čas převzali péči o dítě prarodiče. To celé doplnit sítí služeb škol a školek.

Neobjevujeme nic nového. Jsou to modely, které v rodinách po staletí fungovaly, ale stát je v posledních letech řádně nepodporoval. To se změní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…