Jurečka (KDU-ČSL): Zkuste, paní ministryně, žít za deset tisíc korun

28.01.2021 14:51

Projev na 81. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. ledna 2021 k navrženému programu

Jurečka (KDU-ČSL): Zkuste, paní ministryně, žít za deset tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

dovolím si ještě jednou vystoupit a reagovat tady na některé výroky, které padly. Přijde mi neuvěřitelně úsměvné, když tady druhý muž této Sněmovny, a musím říci bohužel, komunista Vojtěch Filip, kterého já ani klub KDU-ČSL nepodporoval, nevolil, tady pláče a říká, že mu vadí, že je mu ubíráno ústavní právo, aby mohl interpelovat členy vlády, ve které je ve společné koalici, on, který může jednoduše zvednout telefon, zavolat svému předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi a říct, nepřeji si, aby byla mimořádná schůze naplánovaná na čtvrtek, přeji si, aby to byla středa, nebo pátek, aby se spolu domluvili, když si ho Radek Vondráček ustanovil jako prvního místopředsedu této Sněmovny. Jako co to je za divadlo? Co to tady hrajete na nás, na lidi? Vy můžete úplně v pohodě si pozvat jakéhokoli člena vlády na váš ústřední výbor komunistické strany, jak to děláte, když jde o rozpočet a další věci. A tam oni rádi chodí, rádi o vás stojí, podporu žádají. Tak to tam s nimi můžete vyřešit.

Ale souhlasím s vámi v tom, že ve čtvrtek interpelace mají být a mají sem členové vlády chodit. A musím říci, že v posledních měsících jich sem moc nechodí, někteří se tomu úplně vyhýbají, včetně pana premiéra, který sem chodí velmi sporadicky. Ale vy na to máte přímý vliv, přímou páku, takže to můžete ovlivnit. I to, kam tato schůze byla zařazena. To my ovlivnit nemůžeme. My jsme ty podpisy sesbírali, podali. Ale jestli to bude středa, čtvrtek, nebo pátek, to bylo rozhodnutí předsedy Sněmovny, nikoli nás jako opozičních poslanců.

Chtěl bych se také obrátit na paní ministryni Schillerovou. A škoda, že už tady není pan vicepremiér Havlíček. Vy mluvíte tak rádi a často o té masivní pomoci. Ale já se zeptám: Paní ministryně, děláte si nějakou zpětnou vazbu, jak tu pomoc hodnotí podnikatelé v praxi, v terénu, jaká jsou data o té pomoci? Děláte si nějakou zpětnou vazbu? Poprosím, když potom ještě vystoupíte a budete na to reagovat.

Když se podívám na data z ledna, zpětná vazba, tvrdá data za loňský rok, ukončilo podnikání v České republice více jak 100 000 živnostníků - ukončilo nebo přerušilo. To je jeden jasný neoddiskutovatelný fakt, který je naprosto spojen s tím, že tady probíhá covid a jakým způsobem tady probíhá pomoc vlády. Půjdeme dál. Podívejte se na ta čísla, kdy k tomu nejvíce došlo, které byly zlomové měsíce v loňském roce z hlediska ukončení nebo přerušení činnosti podnikání. Bylo to září a byl to prosinec. A to není náhoda. Září, protože evidentně podnikatelé viděli, že bude docházet k ukončení rozvolňování, nabíhá druhá vlna. A mnoho z nich vědělo, že už to prostě po té první vlně a po zkušenosti s vládní pomocí nedá. Dělali jste nějaké šetření přes živnostenské úřady? Ptali jste se na důvody ukončení těch podnikatelů? Já bych čekal, že to vláda udělá, že to udělá Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo Ministerstvo financí, a bude chtít vědět, proč ti lidé končí, aby měli zpětnou vazbu, aby se třeba vědělo, jestli končí z důvodu konkrétní nedostatečné pomoci, z důvodu, že už vstupují do insolvence, z důvodu toho, že na ně finanční úřad, okresní správa sociálního zabezpečení a případně další podali nějaké konkrétní kroky směřující k exekuci a podobně.

Půjdeme dál v té zpětné vazbě. Které živnosti ukončovaly podnikání nebo přerušovaly? Vědí to členové vlády? Jsou to nejčastěji živnosti z oblasti obchodu, služeb, z oblasti stravování a také překvapivě podnikatelé v sektoru živočišné výroby, podnikatelé v sektoru zemědělství, protože tím, jak se zavřel gastrosektor, je tady obrovský propad cen při odbytu vepřového masa, hovězího masa. A tito podnikatelé mají dneska obrovské existenční problémy. I v zemědělství! Ale nějaká adekvátní smysluplná pomoc? Ne. Chovatelé kolem toho chodili v případě vepřového sedm osm měsíců, v případě hovězího 24 měsíců, starali se o to, vložili do toho své náklady, své úsilí a jsou v čistých červených číslech. Průšvih jako vrata! A nemají to kam zodbytovat. Co na to vláda? Nic! Tito podnikatelé jsou na holičkách.

Ptali jste se někdy těch podnikatelů, jak jsou schopni žít za těch 10 000 Kč, které jim vláda posílá v druhé vlně, a jak jsou schopni žít ti, kteří od října podali žádost a žádnou pomoc nedostali? Ptali jste se jich na to? Vy tady argumentujete, a pan premiér jako výsměch řekne těm statisícům lidí a jejich rodinám, že dostává maily lidí, kteří mu říkají, že mají ještě víc, než kdyby podnikali. Já vás prosím, přepošlete to. Přepošlete to tady nám poslancům. Já budu hrozně zvědavý si číst příběh konkrétního člověka, abych si mohl ověřit taky, že to není fake, že to nenapsal pan Prchal a další z tohoto týmu, že to je skutečný podnikatel, který dneska je na tom lépe, než na tom byl v běžném podnikatelském roce bez vládních kovidových opatření. Doložte to! Jinak je to strašně nefér a neuctivé vůči těm, kteří nedostali vůbec nic, nebo dostali tak málo, že tu živnost musejí ukončit, musejí propouštět lidi a skončí s podnikáním.

To je malý výčet zpětné vazby, kterou si člověk udělá za pár minut, když projde statistická data, se kterými předpokládám, že vy, vaši lidé, Ministerstvo průmyslu a obchodu pracujete, přemýšlíte nad nimi a říkáte si, proč těch 100 000 lidí to zabalilo. Co jsme udělali špatně? Pojďme to napravit. Takhle bych čekal, že bude fungovat a přemýšlet zodpovědná vláda, které leží na srdci byť ten poslední osud občana České republiky. Jeden jediný člověk má stát za to, aby nad tím přemýšlel politik, který je zodpovědný, pokud své angažmá myslí vážně a není loutka. Mám pocit, že nic z toho, co jsem tady vyjmenoval, neděláte, nepřemýšlíte nad tím.

Já jsem hodně rád, že včera Senát vzal rozum do hrsti a že v rámci projednávání novely zákona o kompenzačním bonusu tam některá pravidla upravil, mj. to, že zvyšuje kompenzační bonus na těch 20 tisíc korun, což je logická věc. Vy jste po debatách, které se vedly tady ve Sněmovně, řekli - dobře, přiznáme těm živnostníkům 15 tisíc korun měsíčně, těch 500 korun denně, nebudeme z toho chtít odvádět sociální a zdravotní, tak jsem to bral, že to je nějaká základní, bazální částka pro existenci těch lidí. A teď jedete od října loňského roku 10 tisíc korun čistého. Zkuste, prosím pěkně, paní ministryně, pane premiére nepřítomný, pane nepřítomný vicepremiére Havlíčku, zkuste si žít za 10 tisíc korun čistého, zaplatit z toho všechny poplatky, které máte zaplatit, a mít třeba doma v průměru dvě děti. Zkuste to, jak těm lidem je. Zajeli jste za těmi živnostníky? Ptali jste se jich? - Posíláme vám 15 tisíc kompenzačního bonusu, z toho odvedete sociální a zdravotní - jak vám je? - Já si pamatuji necovidové doby, kdy jste jezdili po živnostnících, po firmách, fotili jste se s nimi, plácali jste se po ramenou, jak je to všechno skvělé, zalité sluncem. Mluvíte s těmi lidmi dnes? S jejich rodinami? S manžely, manželkami, ptáte se jich na to?

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Takže doufám, že když sem přijde vratka ze Senátu, že i pod faktickými daty, která nelze okecat, nelze je ohýbat, tahle Sněmovna vezme rozum do hrsti a řekne - jdem to podpořit, protože to je to minimum, co pro ty lidi můžeme dneska udělat. Navíc v situaci, kdy tady přes víkend ještě v pondělí je dávána části podnikatelů naděje prostřednictvím pana ministra Havlíčka, kdy říká - budu bojovat za ty vlekaře a pokusím se vládu přesvědčit - vystoupí ve středu večer premiér a řekne - budeme utahovat šrouby. - Můžete to těm lidem vysvětlit? Ti lidi jsou z toho opravdu brutálně vycukaní. Jak tohle může zodpovědná vláda - v pondělí jeden ministr říká tohle a ve středu přijde premiér, který říká úplný opak, mezitím tedy stihne ještě křivě ovlivnit hejtmanku Středočeského kraje, že ona může za chaos v očkování, a vůbec neví, co dělá jeho ministr a Ministerstvo zdravotnictví, které vlastně nepřímo řídí pan premiér. Tak to je fakt postavené na hlavu.

A poslední věc, říkal jsem to už tady také tento týden, nedostalo se mi odpovědi a čeká na to množství rodičů v řádu několika desítek tisíc, kteří přišli v pondělí a chtěli si koupit boty, ponožky, oblečení pro své děti. Dejte, prosím pěkně, když už jste se tak touhle cestou rozhodli jít, vládní nařízení, které stanoví, co to je dětské oblečení. Dejte tam ty velikosti, jestli 39 je ještě dětský, 40 už je dospělácký, provažte to ještě i na věk, dejte k tomu výkladovou metodiku, ať ti lidi v těch obchodech a my rodiče nejsme za úplný blbce, když tam přijdeme a chceme koupit dvanáctiletému dítěti ponožky a boty, tak nás z toho obchodu vypoklonkují a řeknou - my vám to prodat nemůžeme, protože vaše dítě už má 40ku velikost nohy ve 12 letech. Přijde vám to normální? To jsou všechno věci, které ukazují, bohužel, na tu absurditu.

A už budu uzavírat to své vystoupení. Protože ti lidi, kteří nám tedy píšou - a mně nenapsal nikdo jeden jediný mail, že by napsal - jsem překompenzovaný, daří se mi dobře a nic nechci. - Tak jestli vám někdo píše něco jiného, pošlete mi to, nebo pana premiéra o to velmi prosím.

A ještě jednu věc tady zmíním. Vy jste tady říkala, že jako právnička byste nepřipustila nekvalitní legislativní návrh ani u sebe ani u členů vlády - předpokládám tedy, že to platí i na vaše kolegy z poslaneckého klubu. A neslyšel jsem vaše vystoupení, když tady byla schvalovaná novela zákona o potravinách, že byste vystoupila a řekla - jako právnička jasně říkám, že to takhle nemůže být, nehlasujte pro to. - A mně hrozně vadí, když tady jsou zneužívány ty argumenty, kdy vystoupí ministr vlády, který má za sebou celý legislativní právní odbor na ministerstvu, a řekne - vy z opozice, vy jste to napsali blbě. Proto my pro to nebudeme hlasovat. - Mimochodem vy jste mluvila o zákonu, který je v prvním čtení, čeká na první čtení a ve druhém čtení se dá opravit. Já si pamatuji za poslední tři roky velmi živě - a moji kolegové i z vládních koaličních lavic to potvrdí - hospodářský výbor je toho asi nejkrásnějším úkazem, kdy chodí náměstci z resortů a prosí poslance - podejte komplexní pozměňující návrhy a pozměňující návrhy komplexních pozměňujících návrhů, protože my jsme to blbě udělali na ministerstvu. - Chodí představitelé jednotlivých organizací z těch resortů a říkají - pro pána Jána, zachraňte nás, napsali to blbě. - A my to na tom výboru vezmeme a řekneme - jasný, nám jde o tu věc, my to napravíme, podpoříme to, odhlasujeme to. - A nevedeme o tom takovéto debaty, abychom to odmítali, protože to je napsáno blbě. Jde nám o tu věc. A jestli vám jde o tu věc, tak zodpovědný ministr by řekl - ano, nemáte to dobře napsaný, ale dám vám lidi, sednete na to, opravíte to, zlepšíte to, napíšeme to dobře, protože nám jde o ty lidi venku, a využijeme toho. - Škoda, že tady není dnes už senátor a bývalý poslanec TOP 09 Herbert Pavera. Ten by dosvědčil, že např. v minulém volebním období, když on byl opoziční poslanec a já ministr, přicházel s konkrétním námětem, řekl jsem - dobrý, věcně to dává naprosto logiku. - Řekli jsem svým lidem - sedněte s tím člověkem, poslancem a to jeho zadání, ten jeho věcný přínos zpracujte do kvalitního legislativního návrhu. - Tak má vypadat práce ministra, dobrého ministra, a ne to shazovat tímhle způsobem, že jste to nenapsali dobře. Ano, my nemáme ty desítky právníků, my máme omezený budget měsíčně jako poslanci, ze kterých tyto věci tvoříme, a snažíme se to dělat, jak nejlépe umíme, protože nám jde o ten problém těch lidí, který chceme vyřešit.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…