Jurka (ODS): Projekt má pomoci s prvními podnikatelskými kroky

21.09.2021 16:47

Naučí se mluvit o svém nápadu, vyslechnou si názory druhých, podělí se o dosavadní zkušenosti, pokusí se ovládnout nervozitu, získají nové kontakty a promyslí možná rizika.

Jurka (ODS): Projekt má pomoci s prvními podnikatelskými kroky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Motivaci k prvním podnikatelským krokům mohou získat čilí mladí lidé, kteří by se stali součástí projektu, nad kterým uvažuje město Vyškov. 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí

Ve městě by mohlo výhledově vyrůst pracoviště, které by podporovalo začínající podnikatele. „Šlo by o lokální komunitní buňku, ve které mladý člověk překoná po čáteční obavy a získá odvahu, vytvoří si síť vztahů a kontaktů a ověří si, zda má jeho nápad reálný základ a potenciál. Jde také o to, aby místní podnikavci se svými záměry neodcházeli do větších měst, abychom je u nás udrželi. Podpora lokálních podnikatelů je pro nás důležitá. Do projektu bychom šli za účasti Jihomoravského kraje,“ zmínil starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že pokud bude v jednotlivých jihomoravských městech zájem, velkou část bude financovat právě kraj.

Právě proto na radnici přivítal krajského radního pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiřího Hlavenku. Projednali možnosti podpory projektu pro začínající podnikatele. „Mladým firmám se daří zejména v Brně, které dnes platí za technologické centrum. Nás ale mrzí, že další jihomoravská města v tomto směru trochu zaostávají. Určitě se v nich najde místo, kde se mohou mladí podnikavci scházet, kdy přidano u hodnotou bude právě výchova a odborná podpora v daném odvětví. Šlo by o prostor k setkávání, který by město zaštítilo,“ řekl radní Hlavenka.

Spektrum oborů může být široké. „My k zájemcům dostaneme podnikatelské návody. Vznikl by projekt několika měst a Jihomoravského kraje, cílem je, aby se na území města vytvářelo podhoubí mladých firem,“ poznamenal krajský radní.

Než se v roce 2009 stal uvolněným místostarostou, nynější starosta Jurka podnikal. „Zavedení živnostníci asi těžko podobnou novinku využijí, ale třeba když jsem já ve svých dvaadvaceti letech zakládal firmu, příliš jsem toho o podnikatelské sféře nevěděl. Všechno jsem si musel obejít a zjistit,“ vzpomíná starosta Vyškova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice