Jůzl (KDU-ČSL): Toufar, Gablech a Horáková si „svou“ ulici v Brodě zaslouží

27.02.2017 17:24

Aktivita havlíčkobrodských zastupitelů za KDU-ČSL přispěla k tomu, že okresní město bude mít nově malou „čtvrť“ bojovníků proti totalitě. Zastupitelstvo totiž schválilo, že tři ulice ponesou názvy Pátera Toufara, Generála Gablecha a Milady Horákové. Proti byli hlavně komunisté, naopak poděkoval spolek válečných letců.

Jůzl (KDU-ČSL): Toufar, Gablech a Horáková si „svou“ ulici v Brodě zaslouží
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„V nové lokalitě jsme se rozhodli, že ulice pojmenujeme podle lidí, kteří se aktivně účastnili protifašistického a protikomunistického odboje,“ uvedl místostarosta města Čeněk Jůzl (KDU-ČSL) pro Havlíčkobrodský deník. Iniciativu nových názvů v lokalitě Rozkošská brodští lidovci rozšířili o Imricha Gablecha. „Hned po jeho smrti jsme o tom uvažovali, protože jeho přínos pro město byl obrovský,“ doplnil Čeněk Jůzl. Návrh schválilo 18 zastupitelů, jeden byl proti, pět se zdrželo (hlavně členové KSČM).

Po publikování celé věci v MF DNES místostarostovi Jůzlovi poděkoval Josef „Joe“ Vochyán z českého Spitfire Clubu. Ten sdružuje obdivovatele československých letců, kteří za druhé světové války pomáhali Britskému královskému letectvu – a patřil mezi ně i nedávno zesnulý Imrich Gablech, který po válce žil v Havlíčkově Brodě.

„Vážený pane Jůzle, děkuji Vám i Vašim kolegům za tento počin. Jedná se o vynikající způsob připomínky pana generála Gablecha, otce Toufara i dr. Horákové. Mám toho radost,“ napsal Vochyán.

Havlíčkův Brod je aspoň podle údajů na internetu druhým městem, které svou ulici pojmenovalo po číhošťském faráři Josefu Toufarovi. Prvním městem bylo už v roce 1990 Hlinsko v Pardubickém kraji. Tragický osud Josefa Toufara se zásluhou jeho životopisce Miloše Doležala podařilo v poslední době dostat do povědomí širší veřejnosti. Dalším kamínkem do mozaiky rostoucí úcty k němu bylo v sobotu 25. února odhalení sochy Josefa Toufara v zatopené Zahrádce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice