KAN: Žádáme ČNB, aby přestala otálet a aktivně začala připravovat potřebné kroky

14.03.2020 10:45

Usnesení ústřední rady Klubu angažovaných nestraníků

KAN: Žádáme ČNB, aby přestala otálet a aktivně začala připravovat potřebné kroky
Foto: KAN
Popisek: Klub angažovaných nestraníků

- ke vztahům ČR a Čínské lidové republiky:

1. Výhružný dopis velvyslance Čínské lidové republiky (ČLR) v Praze týkající se zamýšlené cesty bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj- wan je nepřijatelný a je důsledkem pročínských zahraničněpolitických aktivit prezidenta Miloše Zemana.

2. Odsouzení tohoto dopisu čtyřmi českými ústavními činiteli je nedostatečnou reakcí na nepřijatelné chování čínského velvyslance.

3. Vyzýváme vládu, aby požádala ČLR o okamžitou výměnu čínského velvyslance v Praze.

4. Vyzýváme vládu, všechny politické strany, společenské organizace, podnikatelské subjekty i jednotlivce, aby do výměny velvyslance nepodporovali jakékoli aktivity čínské ambasády v ČR a neúčastnili se žádné její akce, dokud nebude odvolán současný velvyslanec ČLR.

5. Žádáme prezidenta Miloše Zemana, aby zanechal svých zahraničních aktivit, zejména ve vztazích k ČLR a Ruské federaci. Chování M. Zemana poškozuje zájmy ČR a ve výsledku zhoršuje vzájemné vztahy s těmito zeměmi.

6. Vyzýváme předsedu Senátu Miloše Vystrčila, aby uskutečnil cestu na Tchaj-wan, se kterým nás spojuje intenzivnější ekonomická spolupráce, než s ČLR.

- k současné situaci s koronavirovou epidemií:

1. KAN podporuje rozhodnutí vlády ČR o zákazech a omezeních ve snaze zamezit šíření epidemie v ČR. Důrazně však žádá vládu o zajištění potřebných ochranných prostředků a pomůcek a o jejich zpřístupnění pro všechny ohrožené občany bez rozdílu.

2. Vyzýváme členy vlády a zejména premiéra Babiše, aby zanechal zbytných mediálních výstupů a přenechal větší prostor odborníkům, kteří se těší širší důvěře veřejnosti než politici.

3. Žádáme ČNB, aby přestala otálet a aktivně začala připravovat potřebné kroky, které podpoří překonání ekonomických dopadů současné krize. Domníváme se, že ČNB neodhadla vážnost situace, podceňuje velká rizika, která naší ekonomice hrozí a zatím pasivně vyčkává.

4. Vyzýváme ministryni financí Schillerovou, aby neprodleně připravila návrhy jak na úpravy schváleného státního rozpočtu na letošní rok, tak i návrhy legislativní, které zmírní dopady hrozící ekonomické krize. KAN konstatuje, že zatím v tomto svoji roli nezvládá.

5. Žádáme všechny příslušné instituce a politiky, aby se zabývali vyhodnocením současné krize ve vztahu ke komunistické ČLR. Epidemie vznikla na území Číny, dlouhou dobu byla před vlastními lidmi i světem tajena a potřebná opatření byla přijata pozdě. Vláda ČLR je plně odpovědná za současnou světovou krizi a měla by nést ekonomické i politické důsledky za svoje nezodpovědné chování.

- k volbě do mediálních rad veřejnoprávních sdělovacích prostředků:

1. KAN důrazně žádá všechny poslance a poslankyně Parlamentu České republiky, aby do mediálních rad volili odborníky s morálním kreditem, kteří budou zárukou nestrannosti a budou garantovat nezávislost médií. Poslanci vládní koalice nemohou v tomto případě argumentovat tím, že dostali důvěru od svých voličů ke svévolnému jednání.

2. Žádáme Poslaneckou sněmovnu, aby za nepřijatelné chování před volbou do mediálních rad zbavila poslance ANO Stanislava Berkovce členství ve všech příslušných výborech a komisích.

3. KAN upozorňuje vládní koalici, že snaha politicky ovládnout veřejnoprávní média může v dnešní obtížné době vyvolat další společenský konflikt, jak se to už v minulosti stalo během tzv. „televizní krize“. KAN upozorňuje, že v případě potřeby bude aktivně bránit politickou a hospodářskou nezávislost, odbornost a profesionalitu médií veřejné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…