KDU-ČSL: Boj proti násilí zůstává zásadním tématem lidovecké politiky

11.12.2022 12:28 | Tisková zpráva

Zkušení matadoři i nové tváře – představitelé KDU-ČSL na celostátní i regionální úrovni jednoznačně odmítají jakékoli formy násilí nejen na ženách.

KDU-ČSL: Boj proti násilí zůstává zásadním tématem lidovecké politiky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Připravují legislativu směřující k přísnějšímu postihu pachatelů, organizují setkání a konference zaměřené na prevenci a nezáleží na tom, zda patří mezi poslance, senátory, nebo pracují v regionech. V rámci Mezinárodního dne za odstranění násilí na ženách v současnosti probíhá 16 akčních dní proti násilí a my, lidovci, se jasně stavíme na stranu obětí. Násilí není soukromá věc a boj proti němu považujeme za prioritu.

Boj proti násilí vedeme z vlády i opozice

Aktuálně lidovečtí politici a političky znovu prosazují zejména na zpřísnění trestů za domácí násilí a znásilnění. Tématu se dlouhodobě věnuje například místopředsedkyně strany a bývalá senátorka Šárka Jelínková. „Naším záměrem je stihnout příslušnou novelu v tomto volebním období. Je to pro mě priorita, kterou bych chtěla stihnout co nejdříve. Vše připravujeme a vyjednáváme s odborníky i opozicí. Spolupracujeme také s řadou organizací, které se tímto tématem zabývají, například s Amnesty International či Konsent,“ řekla Jelínková v květnu pro portál Refresher.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

S místopředsedkyní Jelínkovou na tématu již druhé volební období spolupracuje poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Ta se podílela na legislativě, kterou v červnu minulého roku podepsal prezident a o něco později vešla v platnost. Oběti znásilnění nově dostaly právo na zabránění kontaktu s pachatelem, právo na volbu pohlaví vyslýchajícího či tlumočníka a právo na zvlášť ohleduplný a citlivý přístup při výslechu.

Obě lidovecké představitelky usilují mimo jiné také o zavedení povinné lékařské terapie pro tyrany a postihu za rozesílání fotografií a zpráv se sexuálním obsahem po rozchodu partnerů, zvláště teenagerů, bez souhlasu jednoho z nich.

Holky se nebijou. To přece slyšeli jako malí na pískovišti úplně všichni

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Na práci Jelínkové a Golasowské za poslední rok navazuje také nově zvolená poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL). Ta by chtěla definici znásilnění ještě zpřesnit a zpřísnit postihy pachatelů. S tím souvisí sjednocení definice domácího násilí v našich zákonech, spojené s podporou podpůrných služeb pro oběti a aplikací principů restorativní justice, což je přístup, který se soustředí spíše na pomoc oběti než na potrestání pachatele. Jelikož v podobně disfunkčních vztazích trpí často i děti, Jílková také zdůrazňuje, že rovněž psychické a fyzické násilí na dětech je nepřijatelné.

Související agenda se neomezuje jen na celostátní úroveň, tématu se věnují také lidovci v regionech. V souvislosti s 16 akčními dny proti násilí podepsal letos v listopadu hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) spolu s organizacemi Koalice NeNa a Magdalenium a zástupci firmy IKEA memorandum o boji proti domácímu násilí. Jeho cílem je zprovoznit v Brně více bytů, které by sloužily jako útočiště týraných žen.

„Holky se nebijou, děti se nebijou. Tohle přece slyšeli jako malí na pískovišti úplně všichni. A když jsme běhali po vesnici s klacky jako rytíři, tak jsme tohle moc dobře věděli. Co se sakra stane, že to najednou neplatí?“ táže se Grolich. Boj proti sexuálnímu násilí je zásadní také pro organizaci Mladí lidovci, kteří z něj udělali jedno z nosných témat své konference v létě tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…