KDU-ČSL: Náš návrh ošetřovného ve výši 80 % platu ministryně Maláčová před 14 dny odmítla

20.04.2020 7:32

Lidovci před čtrnácti dny navrhovali ošetřovné ve výši 80 % platu, tehdy ho ministryně Maláčová odmítla, dnes ho předkládá sama. Návrh paní ministryně práce sociálních věcí Jany Maláčové na zvýšení ošetřovného na 80 % vyvolal v řadách představitelů KDU-ČSL minimálně údiv.

KDU-ČSL: Náš návrh ošetřovného ve výši 80 % platu ministryně Maláčová před 14 dny odmítla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Už před čtrnácti dny jsme prosazovali ošetřovné ve výši 80 % a návrh byl zamítnut. Nyní s ním přichází ministryně Maláčová sama a měl by platit zpětně od 1. dubna. Nechápeme, proč by v březnu měli být rodiče doma s dětmi za 60 % platu a od dubna za 80 %. Nerozumíme tomu zdržení, ani nerozumíme důvodům, proč nechává rodiče a jejich děti bez finančních prostředků tak dlouho. Budeme prosazovat, aby se ošetřovné zvýšilo pro všechny rodiče, a to zpětně už od počátku vládních nařízení,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci zároveň žádají, aby se ošetřovné adekvátně zvýšilo i u živnostníků a dalších rodičů, kteří na něj mají nárok. „Potvrdily se tak naše prognózy, kdy se v praxi ukázalo, že ošetřovné přinese rodinám zhruba polovinu čistých příjmů, ve srovnání s jejich výplatou před krizí,“ uvedl Jurečka. „Zdá se, že po čtrnácti dnech na ministerstvu práce a sociálních věcí konečně pochopili náš původní kvalitní návrh a ten nyní bude přijat,“ komentoval lakonicky situaci místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi