KDU-ČSL: Stanovili jsme jasné priority pro jednání o státním rozpočtu

21.06.2020 11:41

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek schválila, za jakých podmínek poslanci podpoří zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun, o kterém se jedná v úterý 23. června.

KDU-ČSL: Stanovili jsme jasné priority pro jednání o státním rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference po jednání celostátního výboru KDU-ČSL

Lidovci se rozhodnou podle toho, jestli vláda podpoří jejich pozměňovací návrhy na podporu rodin nebo výstavby bytů.  „Pokud naše návrhy neprojdou, tak není důvod, abychom jako KDU-ČSL pro rozpočet hlasovali," řekl na tiskové konferenci po jednání nejširšího vedení strany předseda Marian Jurečka.

Šéf lidovců Marian Jurečka a místopředseda Jan Bartošek se ve čtvrtek sešli s premiérem a ministryní financí. „Od nás tam zazněl jasný požadavek na podporu obcí ve výší 1200 korun na obyvatele a bydlení ve výši jedné miliardy. Zopakovali jsme náš dlouhodobý návrh na 500 korun maminkám k důchodu za každé vychované dítě a také příspěvek pro pracující rodiče ve výši 5000 korun, který by měli dostat v srpnu před nástupem jejich dítěte do školy, protože velká část rodin je v tíživé situaci a školní rok pro ně bývá ekonomicky náročný,“ doplnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek s tím, že o tom budou jednat na Celostátní konferenci. „Nebyl to žádný slib o dohodě,“ dodal.

Česká republika bezesporu prochází nejhorší hospodářskou krizí od 30. let minulého století a je potřeba hledat nástroje, kterými se podpoří rodiny, drobní živnostníci a firmy. „Země se musí vyhnout krachu firem a lidé se nesmí dostat dluhových pastí,“ uvedl Jurečka.

Přijatá usnesení:

Celostátní konference KDU-ČSL ukládá poslancům KDU-ČSL připravit pozměňovací návrhy k návrhu státního rozpočtu, které zohlední programové priority, na prvním místě podporu rodin a rodičů.

Celostátní konference KDU-ČSL vyzývá poslance KDU-ČSL, aby připravili pozměňovací návrhy pro financování 500 korun maminkám za vychované dítě k důchodu, na podporu pracujících rodičů a dostupného bydlení. V případě jejich přijetí doporučujeme podpořit další zvýšení schodku státního rozpočtu v maximální výši do 500 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.