KDU-ČSL: Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny k volebnímu zákonu

26.02.2021 6:37

Ústavní soud počátkem února zveřejnil nález, podle kterého je současný volební systém v rozporu s ústavou, protože mimo jiné nerespektuje stejnou váhu hlasu každého voliče.

KDU-ČSL: Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny k volebnímu zákonu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Ústava garantuje volební právo v České republice jako všeobecné, tajné, přímé a rovné. Tato rovnost je ale v současnosti popírána poněkud deformovaným poměrným volebním systémem,“ uvedl už v listopadu 2019 při předkládání novely tehdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který se na její přípravě zásadním způsobem podílel.

"Čas běží a za tři týdny jsme se ve věci volebních pravidel neposunuli ani o kousek. Probíhají politická jednání, ale procesně jsme v tuto chvíli již mohli být ve druhém čtení lidovecké novely a mohli do ní vložit výsledek politického konsensu v obou komorách Parlamentu," upozornil Výborný, podle kterého KDU-ČSL drží dohody a není vinou lidovců, že novela volebního zákona nebyla projednána již před 14 dny.

„A protože vnímáme i naši spoluodpovědnost za včasné přijetí volebních pravidel, iniciovali jsme spolu s dalšími poslanci ODS a TOP09 na příští týden mimořádnou schůzi. Jejím cílem není rozvleklá debata, ale posunutí novely volebního zákona do druhého čtení. Tím urychlíme její včasné projednání," konstatoval Marek Výborný a dodal, že pomyslný míček je nyní na straně parlamentních stran. Klíčová je většinová shoda na podobě volebních pravidel a jejich vložení do projednávané novely.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…