KDU-ČSL: Vydání poslanců k trestnímu stíhání je nejlepší možnost k vyvrácení spekulací

20.01.2018 13:56

Poslanci rozhodli o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. O zbavení imunity požádala policie v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

KDU-ČSL: Vydání poslanců k trestnímu stíhání je nejlepší možnost k vyvrácení spekulací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„KDU-ČSL ctí presumpci neviny, my jsme nikdy neřekli, že oba pánové jsou vinni nebo zloději, to spíš slýcháme od zástupců hnutí o jiných politicích. Stejně tak poslanecká sněmovna nerozhodovala o vině a trestu, ale pouze umožnila, aby orgány činné v trestním řízení plnily svoji pravomoc a svoji funkci. Jsem přesvědčen, že to je ta nejlepší možnost, ať se vyvrátí všechny spekulace a ať se pravda ukáže,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Jan Bartošek doplnil, že KDU-ČSL vydání podpořila všemi hlasy přítomných poslanců. „Jsme přesvědčeni, že je důležité – protože věříme v právní stát – aby mohly být předloženy důkazy, mohly být řečeny argumenty a aby se prokázala případná vina či nevina, protože to není role poslanecké sněmovny, ale role policie a soudců,“ řekl Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu strany.

„Byli jsme dnes bohužel svědky nejen čtyřhodinového bloku napadání, pomluv, které nejsou důstojné této sněmovny a zbytečně snižují politickou kulturu v této republice. Dokonce jsme slyšeli zcela skandální výrok z úst pana premiéra, který nebyl nijak vyvrácen ani komentován ministrem spravedlnosti, a to ten, že u nás je možné si objednat trestní stíhání, že je možné si objednat a dostat někoho do vězení. To je za hranou právního státu, a pokud by toto platilo, pojďme se bavit o tom, kde žijeme a jestli v takovém státě chceme žít. Domnívám se, že je to naprosto skandální, a jak pan premiér, tak pan ministr spravedlnosti by to měli jednoznačně vysvětlit. A chtěl by se tu zastat státních zástupců, státního zastupitelství, protože orgány činné v trestním řízení se nemohou jednoduše bránit, nemohou sem přijít na tiskovou konferenci. Je třeba říci, že pokud by tyto orgány nebyly nezávislé, tak se skutečně dostáváme mimo právní stát a to odmítám,“ řekl Marek Výborný, poslanec a člen sněmovního Mandátového a imunitního výboru.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.