KDU-ČSL: Zrušením třicetikorunových poplatků by menší lékárny přišly až o 20 % příjmů

25.11.2013 16:52

KDU-ČSL neslibovalo ve volbách občanům zrušení všech poplatků po pěti letech s vědomím, že by to znamenalo výpadek zdrojů o 5,5 miliardy korun.

KDU-ČSL: Zrušením třicetikorunových poplatků by menší lékárny přišly až o 20 % příjmů
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

KDU-ČSL usiluje naopak o jejich zachování. "Vnímáme, že ČSSD a ANO je hodlají zrušit, ale KDU-ČSL nadále trvá na finančních kompenzacích všem poskytovatelům, včetně lékáren, a současně trvá na zvěřejnění informace, odkud budou v rámci státního rozpočtu tyto miliardy bezprostředně převedeny do systému zdravotního pojištění," říká členka vyjednávacího týmu pro oblast zdravotnictví Zuzana Roithová.

Pro ambulance lékařů by totiž zrušení třicetikorunových poplatků znamenalo snížení příjmů v průměru o 10 tisíc Kč měsíčně,  tedy kolem 10 % a pro menší lékárny dokonce o 15 - 20 % příjmů. Právě tyto lékárny naopak potřebují zvýšit příjmy tak, aby byla i nadále zachována dostupnost výdeje léků v oblastech mimo větší města.

Proto KDU-ČSL usiluje v rámci revize lékové politiky o zavedení tzv. diferencovaných dispenzačních tax, které by byly vyšší právě pro tyto lékárny. Dispenzační taxy by namísto pacientů hradily zdravotní pojišťovny z finančních kompenzací za případně zrušené dnešní poplatky pacientů za recepty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…