KDU-ČSL předkládá společný návrh na snížení DHP na dodávky tepla

08.12.2018 15:25

Předkladatelem návrhu je skupina poslanců v čele s Marianem Jurečkou, poslancem a prvním místopředsedou KDU-ČSL. Cílem je snížit DPH ze současných 15 na 10 procent. Tím by se alespoň částečně kompenzovala cena tepla pro konečné spotřebitele.

KDU-ČSL předkládá společný návrh na snížení DHP na dodávky tepla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Týká se to 4,2 milionů obyvatel, které jsou napojeny na centrální zásobování teplem. Pokud bychom k tomuto kroku nepřistoupili, nejspíš by docházelo k odpojování spotřebitelů a k budování vlastních výtopen. Čímž by došlo ke zhoršení emisí v České republice. Jedná se o akutní problém a musíme zajistit, aby dopad na naše domácnosti nebyl tak dramatický,“ okomentoval návrh Marian Jurečka.

„Ceny podle očekávání v následujícím období porostou, a to v návaznosti na růst cen emisních povolenek. Částky za ně se letos už dostaly na více než čtyřnásobek a očekává se, že se vyšplhají až na pětinásobek. Cenu tepla by tak měl stát konečným spotřebitelům alespoň částečně kompenzovat,“ uvedl Vojtěch Munzar, poslanec za ODS a místopředseda Podvýboru pro energetiku.

Poslanec Petr Pávek /STAN/ připomněl, že na současný trh s emisními povolenkami by měli také flexibilně reagovat starostové a primátoři měst a obcí. „Ti mají svůj vlastnický nebo spoluvlastnický podíl v teplárenském průmyslu a je pro ně důležité, aby se ceny tepla pro konečného spotřebitele udržely v rozumné míře.“  Pro ČSSD je podle Petra Dolínka důležité, aby dálkové vytápění zůstalo zachováno a fungovalo i do budoucna. „Bylo by velmi špatně, kdyby se v České republice rozpadl trh s teplárenstvím a přešlo se na menší lokální zdroje,“ uvedl poslanec na tiskové konferenci.

„Do budoucna bychom měli na trhu s teplem podpořit systémovější kroky, nyní však musíme rychle zajistit dostupnost cen tepla z centrálních zdrojů, abychom spotřebitelům kompenzovali skokový nárůst  emisních povolenek,“ konstatoval Petr Třešňák /Piráti/. S tím bezezbytku souhlasil také Pavel Staněk /ANO/, podle kterého jsou centrální zdroje tepla nezastupitelné, nejekonomičtější, nejekologičtější a znamenají nejdostupnější způsob vytápění. „Do odsíření těchto zdrojů se navíc investovalo cca 20 miliard korun. A bezproblémové zásobování obyvatelstva teplem v zimním období nebo v případě různých mimořádných událostí je zaručeno právě díky tomuto centrálnímu vytápění,“ uzavřel Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice