KDU-ČSL vyzývá k pomoci perzekvovaným náboženským skupinám v Iráku

12.10.2014 9:47

Poslanci KDU-ČSL vyzvali Vládu ČR, aby přispěla k účinnému řešení humanitární krize uprchlíků z důvodu víry z území ovládaného tzv. Islámským státem.

KDU-ČSL vyzývá k pomoci perzekvovaným náboženským skupinám v Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Poslanecký klub se také obrátil na Charitu České republiky a s jejími zástupci hledali co nejrychlejší možnou pomoc těmto ohroženým a utlačovaným náboženským a etnickým skupinám v Iráku.

O znepokojující situaci iráckých uprchlíků diskutovali poslanci KDU-ČSL na základě informací, které zazněly na sněmovním podvýboru pro obranu a bezpečnostní politiku za účasti vedoucí delegace Evropské unie v Bagdádu Jany Hybáškové.

Islámští radikálové z tzv. Islámského státu pod záminkou vybudování náboženského státu páchají na území Sýrie a Iráku různé zločiny proti lidskosti, včetně genocidy, vraždění, prodávání žen do otroctví a obchodu s lidskými orgány. Z náboženských a etnických důvodů jsou tak statisíce osob nuceny navždy opustit své domovy. Jednou z nejvíce postižených skupin jsou křesťané, kterých žije na území Iráku až 450 tisíc. Ti iráčtí křesťané, kterým se podařilo utéct, našli v současné době útočiště v křesťanských kostelích na území Kurdistánu, kde přežívají v naprosto nevyhovujících podmínkách.

„Na území Iráku a Sýrie jsou křesťané a jezídové kastrováni, ženy jsou prodávány do otroctví, lidé jsou tam vražděni a mučeni. Měli bychom proto upřít síly k řešení této situace, a to i z důvodu eventuálního rozšíření konfliktu i na území členských států NATO. Musíme se připravit na možnou eskalaci konfliktu,“ upozornil vicepremiér Pavel Bělobrádek, který toto téma vyzdvihl na jednání Vlády ČR.

I přes kritickou humanitární situaci a podmínky dočasného obydlí, které s blížící se krutou zimou vystavují tyto uprchlíky dalšímu ohrožení života, zůstává tato zoufalá situace uprchlíků stranou zájmu českých médií.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.