KSČM: Ani sto let po vypuknutí 1. světové války nelze vyloučit hrozbu nového válečného konfliktu

28.06.2014 15:44

Stanovisko Ústředního výboru KSČM ke 100. výročí vypuknutí 1. světové války

KSČM: Ani sto let po vypuknutí 1. světové války nelze vyloučit hrozbu nového válečného konfliktu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Dnes je to sto let, kdy byl v Sarajevu  spáchán atentát na  následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Tato událost se stala záminkou pro válečný konflikt, který do té doby lidstvo nepoznalo - 1. světovou válku.

Skutečnou příčinou jejího vypuknutí však byly imperiální ambice vládnoucích mocností i hamižnost jejich ekonomických elit. Také tehdejší politická reprezentace se postavila jednoznačně na stranu nacionálního militarismu. Žel i sociální demokracie zradila zájmy pracujících a věc míru.

Ani sto let po vypuknutí 1. světové války, která vedla k nezměrné tragédii lidstva, nelze vyloučit hrozbu nového válečného konfliktu. Prvořadým úkolem by v tuto chvíli měla být otázka mírového řešení konfliktu na Ukrajině i na Středním východě.

Koaliční vláda ustupuje tlakům Severoatlantické aliance, zejména USA, na militarizaci Evropy. Mezi občany za této situace roste skepse k politice  a v České republice narůstá nebezpečí neonacismu a fašismu.

KSČM před touto skutečností důrazně varuje. Prosazujeme hodnoty míru a solidarity. Odmítáme eskalaci napětí, které může vyústit v konflikt za nové dělení světa. Jedině ve světě  mírové spolupráce a s respektem k mezinárodnímu právu může dojít k vzestupu prosperity a sociální spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…