KSČM: Nezodpovědná zahraniční politika vlády je rizikem pro občany a ekonomiku

14.11.2016 4:33

Stanovisko KSČM k politické situaci

KSČM: Nezodpovědná zahraniční politika vlády je rizikem pro občany a ekonomiku
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Součástí zahraničně politické orientace českých vlád od vzniku samostatné České republiky bylo a zůstává i udržení dobrých vzájemných vztahů naší země a ČLR, v jejichž rámci jsme uznali i celistvost Číny. ČLR je jednou z největších ekonomik na světě, a proto vztahy s ní nelze podceňovat. Do roku 2020 by měli Číňané v ČR investovat až 232 miliard korun. I pro Českou republiku mohou čínské investice, ať už do soukromé či státní sféry, znamenat vznik nových pracovních příležitostí a možný rozvoj regionů.

Nezodpovědné chování některých českých politiků, včetně konkrétních kroků ministrů za KDU/ČSL i dalších členů vlády v souvislosti s návštěvou dalajlámy, ohrožuje tyto dlouhodobě budované a vzájemně respektované bilaterální vztahy. Zvláště jedná-li se o zemi, jejíž ekonomika se rozrůstá. Zmrazení česko-čínských rozvíjejících se vztahů by mohlo mít nečekané dopady na naši hospodářskou sféru i zaměstnanost.

Obchodní vztahy s ČLR musí být pro naši republiku i Čínu oboustranně výhodné a perspektivní. Rozvoj české ekonomiky je kromě vnitřní spotřeby odvislý zejména od úspěchu na zahraničních trzích. Ohrozit tyto trhy a zahraniční investice jen proto, že určitá část politického spektra vnáší do české společnosti účelově nedůvěru, si nemůžeme dovolit. KSČM v rozvoji ekonomických vztahů s ČLR spatřuje i důležitý faktor snižování jednostranné závislosti na EU. 

KSČM dlouhodobě podporuje dobré vztahy s Čínou, a to za přísných pravidel, která nediskriminují ani jednu stranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…