KSČM odmítá účelové změny Ústavy

26.02.2015 19:20

KSČM odmítá účelové změny Ústavy, proti aktualizaci třiadvacet let starého dokumentu však výhrady nemá.

KSČM odmítá účelové změny Ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Třetí nejvýznamnější politické uskupení v zemi by například uvítalo možnost přímé demokracie, tedy zákon o obecném referendu, je připraveno diskutovat také o pravomocích prezidenta. Nepodpoří návrhy, které by přinesly změny v rozdělení moci, například posílením výkonné moci nad zákonodárnou.

„Změny Ústavy nesmí být účelové, nesmí jít o to, kdo funkci vykonává, než jak ji má vykonávat. To bychom museli mít zásadně jinou Ústavu v době prezidentování Václava Havla. Reakce, které se týkají např. jmenování Bankovní rady ČNB, byly aktuálnější v době Václava Klause než za současného prezidentování Miloše Zemana,“ uvedl  předseda ÚV KSČM, místopředseda sněmovny Vojtěch Filip v reakci na jednání sněmovního podvýboru pro Ústavu se senátory z ústavní komise a dalšími odborníky.

KSČM nebude podporovat žádné změny, které by vedly k omezení parlamentní demokracie v ČR a v konečném důsledku by mohly limitovat působení politických stran. Podpořila by však ústavní definici odpovědnosti zákonodárců k voličům, kteří je do zastupitelských orgánů vyslali. Podle KSČM by bylo vhodné dokončit diskuzi o zániku mandátu zákonodárce kvůli přestupu z jedné politické strany do druhé.  Ve sněmovně by neměly působit strany, které se nezúčastnily politické soutěže ve volbách.

Sněmovní kluby předložily pětadvacet námětů ústavních změn, diskuse se bude vést asi o třetině záměrů, například o neopakovatelnosti mandátu ústavních soudců, zániku mandátu zákonodárce při pravomocném odsouzení za úmyslný trestný čin, stanovení pevných termínů voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.