Kabinet premiéra Sobotky zahájil užší spolupráci s NKÚ

28.04.2014 19:40

Vláda dnes, 28. dubna 2014, na svém jednání schválila stanoviska k devítce kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu. Kabinet rovněž projednal a schválil změny, které povedou ke zvýšení efektivity a transparentnosti zdravotního pojištění, a souhlasné stanovisko přijal také k pokračování těžby v Dole Paskov.

Kabinet premiéra Sobotky zahájil užší spolupráci s NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky poprvé projednával závěry NKÚ podle znovelizovaného jednacího řádu vlády, jehož nové znění umožní jak efektivnější projednávání kontrolních závěrů, tak i samotné dopady výsledků kontrol. Vláda tak bude moci společně s Nejvyšším kontrolním úřadem identifikovat konkrétní vysoce rizikové oblasti, které mohou mít negativní vliv na účelnost, hospodárnost a efektivnost vynakládání prostředků státního rozpočtu.

Kladným stanoviskem k vládě předložené devítce kontrolních závěrů nastartoval vládní kabinet těsnou spolupráci s Nejvyšším kontrolním úřadem. Tato součinnost povede k šetrnějšímu a efektivnějšímu nakládání s finančními prostředky daňových poplatníků.

Vláda také pokračuje v plnění programového prohlášení, kde se zavázala stabilizovat české zdravotnictví. Proto dnes projednala a schválila Návrh systémových změn v oblasti veřejného zdravotního pojištění s cílem zvýšit efektivitu a transparentnost systému veřejného zdravotního pojištění. Změny mj. zahrnují povinnost zveřejňování smluv zdravotních pojišťoven včetně úhradových dodatků tak, aby bylo zřejmé, za jaké výkony je placena která úhrada, dále provádění centralizovaných nákupů nebo zveřejňování smluv, které s dodavateli uzavřeli poskytovatelé lůžkové péče zřízení Ministerstvem zdravotnictví.

Vláda také projednala a schválila po intenzivním jednání dosaženou dohodu s majiteli OKD, která zaručuje pokračování těžby v Dole Paskov až do konce roku 2017. Vládní kabinet tak zabránil prudkému nárůstu nezaměstnanosti v regionu a získal čas na přípravu komplexního řešení pro Moravskoslezský kraj. Státní podpora bude určena výhradně na dávky propuštěným horníkům (stát pokryje sociální náklady útlumu dolu ve výši 0,6 miliard Kč). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…