Kacetl (MZH): Veřejnosti nabízíme osvědčené kandidáty z komunální politiky a profesně zdatné osobnosti

28.07.2020 11:30

Moravské zemské hnutí kandiduje do krajů i senátu. Na jižní Moravě v široké koalici.

Kacetl (MZH): Veřejnosti nabízíme osvědčené kandidáty z komunální politiky a profesně zdatné osobnosti
Foto: moravskehnuti.cz
Popisek: Moravské zemské hnutí - logo

Moravské zemské hnutí (MZH), které vzniklo v roce 2018, vysílá svoje kandidáty do krajských zastupitelstev i do senátu. Vedle řešení aktuálních regionálních problémů pojalo letošní volby jako pomyslnou rehabilitaci moravského politického úsilí, které v minulosti poškodila radikalizace moravských stran. MZH prosazuje silnou územní samosprávu a moderní pojetí tradičních regionů, které přirozeně konkurují sílícímu státnímu centralismu.

Vlajkovou lodí Moravského zemského hnutí v letošních volbách do krajských zastupitelstev je silná široká koalice Spolu pro Moravu v Jihomoravském kraji. MZH na předních příčkách kandidátky reprezentuje Jiří Kacetl (6. místo, člen MZH), znojemský zastupitel, historik a překladatel. Koalici, kterou kromě MZH tvoří TOP 09, Zelení, Idealisté a LES, spojuje hluboký vztah a respekt k Moravě a ve volbách cílí na dvouciferný zisk. „Znojemsko od vzniku Jihomoravského kraje v mnoha ohledech stále zaostává. S dobrým železničním spojením s Brnem nebo Vídní se vydáme na správnou cestu k prosperitě a překonání hranic, především těch v našich hlavách“, uvedl Kacetl.

„Akutní problémy musíme řešit teď a tady, proto ve volbách nabízíme moravské veřejnosti osvědčené kandidáty z komunální politiky a profesně zdatné osobnosti. Zároveň chceme provést důkladnou analýzu fungování současného systému regionální samosprávy v ČR, zda skutečně respektuje územně-občanský princip a je svojí kvalitou srovnatelná se systémy ve vyspělých evropských státech, a poté navrhnout řešení zlepšení nynějšího stavu“, doplnil Ondřej Hýsek, předseda MZH.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

Kandidátku MZH v Kraji Vysočina, který je zvláštně rozkročen na Moravu i do Čech, vede zastupitel a novinář Petr Chňoupek (člen MZH). Kandidátka spojuje mnoho osobností, mimo jiné z řad starostů a dalších komunálních politiků. Pod programovým heslem „Prolomíme hranice!“ představí MZH návrhy na řešení zásadních dopravních, ekologických, kulturních, vzdělávacích nebo sociálních problémů.

„Nebylo správné roztrhat Moravu do krajů, které nedokázaly našemu regionu ani zajistit klíčovou dopravní obslužnost. Pokud by se Dačicko jako první krok k nápravě škod chtělo připojit k našemu kraji, uvítáme je s otevřenou náručí“, řekl Chňoupek.

S tímto požadavkem souzní kandidátka MZH v Jihočeském kraji, která jde do voleb pod heslem „Dačicko není v Čechách!“. Jihočeský kraj totiž nelogicky zahrnuje i část jihozápadní Moravy s jednoznačnou spádovostí do moravských center. Připojením Dačicka k některému z moravských krajů se mimo jiné obnoví životně důležitá regionální dopravní spojení, ať už do Brna či na Jihlavu. Kandidátku vede Bohumil Šuhaj (člen MZH), dačický zastupitel a gymnaziální profesor. „Naší snahou je, aby se věci vrátily k normálu. Dačicko není v Čechách, naší zemí je Morava,“ uvedl Šuhaj.

V brněnském senátním obvodě (č. 60) bude za MZH kandidovat sportovec a podnikatel Pavel Trčala (člen MZH), nadšený příznivec obnovy moravské zemské samosprávy. „Chci pro vás pracovat jako skutečně moravský senátor, ne pouze jako senátor z Moravy. V Senátu otevřu debatu o obnově zemí Čechy, Morava a Slezsko, které byly protiprávně zrušeny v době komunistické totality,“ sdělil Trčala.

Ve zlínském senátním obvodě (č. 78) se rozhodl pro kandidaturu za MZH nezávislý kandidát Jan Štovíček, prezident Autoklubu České republiky. Jako člověk se smyslem pro fair play fandí myšlence obnovy moravské samosprávy. „Jako právník mám pochopení pro Moravu a touhu občanů po obnově našich zemí. Jako sportovec věřím, že je nutné pískat rovinu, a to i v oblasti samosprávy. Valašsku nabízím své celoživotní manažerské zkušenosti,“ uvedl Štovíček.

V Olomouckém kraji podporuje MZH kandidátku Koruny české, která dlouhodobě prosazuje myšlenku obnovy zemského zřízení. V Pardubickém kraji se MZH rozhodlo kandidátku nepostavit jako vyjádření respektu hejtmanovi Martinu Netolickému za to, že ještě do voleb vyznačí zemskou hranici Čech a Moravy na území kraje. MZH bude do budoucna usilovat o získání politických partnerů i na území současného Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…