Kalousek: Co bude ČSSD dělat, jestli se nedejbože dostane do vlády?

11.06.2013 19:05

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 6. 2013

Kalousek: Co bude ČSSD dělat, jestli se nedejbože dostane do vlády?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji. Já z pověření vlády dovolím si ve druhém čtení otevřít mnohokrát přerušovanou diskusi na rozpočtovém výboru. Diskusi o návrhu, který beru-li vážně, a já samozřejmě beru vážně prohlášení nejsilnější opoziční strany, tak v podstatě v tuhle chvíli už teoreticky musím pokládat za mrtvý, byť budu dál usilovat o jeho schválení. Děkuji za projednání, děkuji za pochopení, že to bylo mnohokrát odkládáno. Nebylo to odkládáno z viny vlády nebo vládních stran. Rozuměli jsme tomu, že kolegové ze sociální demokracie potřebovali etapovité diskuse, že potřebovali etapovité zvažování, že tomuto jistě velmi důležitému zákonu podrobili i zvažování svých nejvyšších stranických orgánů a přijali k tomu usnesení, jaké přijali. 
 
Myslím, že je nezbytné, aby zaznělo, že v rámci těch diskusí přijaly vládní strany všechny pozměňující návrhy, všechny poznámky, které se přímo týkaly nejenom tohoto návrhu, ale i návrhu prováděcího, který je v legislativním procesu a který jsem si dovolil zaslat poslaneckým klubům. Že jsme byli skutečně připraveni a jsme připraveni tyto návrhy akceptovat. Koneckonců jsou předmětem usnesení rozpočtového výboru a myslím si, že je dobře, aby bylo jasně známo, že přijetím těchto pozměňujících návrhů, které jsem připraven akceptovat, vláda je připravena akceptovat a je tu dohoda předsedů všech vládních stran, že tyto pozměňující návrhy, které jsou v rozpočtovém výboru, jsou pozměňující návrhy z iniciativy sociální demokracie a vládní strany jsou připraveny je akceptovat. Přesto, že jsme akceptovali vše, co se týkalo této legislativy, není sociální demokracie připravena tento ústavní zákon schválit. 
 
Nezbývá než to stanovisko respektovat, nezbývá než to stanovisko vzít na vědomí. Nicméně, kolegyně a kolegové, pak ta dvouletá kritika vlády za to, že nepřistoupila k fiskálkompaktu, je pro mě nepochopitelná, těžko ji mohu nazvat jinak než pokrytectvím, protože přistoupení k fiskálkompaktu na úrovni vlády neznamená nic jiného než se zavázat na mezinárodní úrovni, že přijmeme finanční ústavu v těchto parametrech. To neznamená nic jiného. Sociální demokracie dva roky velmi tvrdě kritizovala vládu za to, že na mezinárodní úrovni k fiskálkompaktu nechce přistoupit, a já tady musím říct, že nejenom jako ministr financí, ale i jako první místopředseda TOP 09 jsem této kritice velmi obtížně a velmi nerad čelil, protože jsem ji v zásadě sdílel. Není žádným tajemstvím, že ve vládní koalici není shodný názor na přistoupení k fiskálkompaktu a že já patřím k těm, kteří si to přáli, přejí a budou přát, aby vláda České republiky přistoupila na evropské úrovni k fiskálkompaktu. 
 
Mě by fakt zajímalo, jak to bude chtít sociální demokracie dělat, kdyby snad nedej bože se stala stranou vládní. Já bych docela stál o to, kdyby nám to pan předseda Sobotka vysvětlil. On jistě bude mít nějaké argumenty. Nicméně to důležité, co bych si přál, aby zaznělo, pane předsedo, ať už ty argumenty vznesete jakékoliv a my je budeme muset vzít na vědomí a budeme je muset akceptovat, s tím se nedá nic dělat, to tak u ústavních zákonů bývá, tak bych si velmi přál, kdybyste alespoň když ne třeba vůči nám, ale alespoň vůči veřejnosti zcela jasně prohlásil, že pokud by se sociální demokracie ujala vlády po příštích volbách, že přistoupí k fiskálkompaktu. A pokud toto prohlášení neučiníte, tak si dovoluji říct, že vaše proevropská rétorika je pokrytecká. Pokud toto závazné prohlášení učiníte, ano, pak tedy pokrytecká není, pak to prostě jenom chcete udělat až vy, máte k tomu nějaké důvody. Mně to bude líto, ale smířím se s tím. 
 
Ale pokud se nezavážete zcela jasně vůči veřejnosti, že v případě, že se sociální demokracie ujme vlády v České republice, že vláda České republiky přistoupí k fiskálkompaktu na evropské úrovni, tak to horování pana místopředsedy Zaorálka, které jsme tady dva roky poslouchali a já jsem zcela výjimečně s panem místopředsedou Zaorálkem v tomto punktu souhlasil, pak bylo jenom čiré pokrytectví. Děkuji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace