Kalousek: Jakákoliv odpovědná vláda bude snižovat deficit o 0,5 % HDP ročně

12.06.2013 17:13

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 6. 2013

Kalousek: Jakákoliv odpovědná vláda bude snižovat deficit o 0,5 % HDP ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

Děkuji, dámy a pánové, děkuji za rozpravu o tomto mimořádně důležitém zákoně. Během rozpravy zaznělo několik zásadních stanovisek, dvě řečnické otázky, které zůstaly nezodpovězené, a domnívám se, že obě dvě by zodpovězeny býti měly, a několik nepravdivých informací.

Pokud dovolíte, budu polemizovat s těmi nepravdivými nebo mylnými informacemi, které zněly zhruba v tom duchu - omlouvám se - že nebudu citovat přesně - že vláda tímto návrhem nastavila neřešitelné miny, že tak, jak dala střednědobý výhled do roku 2016, že v podstatě v kombinaci s tímto ústavním zákonem staví jakoukoliv vládu v roce 2016 do situace snížit schodek státního rozpočtu zhruba o 100 miliard na vyrovnaný státní rozpočet, a že to je nemožné. A k tomu zazněla řečnická otázka, nechť odpovím, jak bych si představoval v takovém případě odpovědnou rozpočtovou politiku.

Dovolím si tedy říci, že není pravda, že byla předložena jakákoliv rozpočtová mina pro jakoukoliv příští vládu, že není pravda, že pokud by byl tento ústavní zákon schválen, že vláda v roce 2016 je postavena před povinnost snížit schodek státního rozpočtu o 100 miliard, což je skutečně neřešitelný problém, a dosáhnout rozpočtu vyrovnaného, chci říct, že není pravda, že střednědobý výhled je v kontradikci s tímto ústavním návrhem, ale je s ním přesně spojen a je s ním přesně propočítán.

To jsou informace, které tady řekl, určitě ne ve zlé vůli, pravděpodobně nedočetl tento zákon až do konce, pan předseda sociální demokracie Sobotka.

(Zaznívají jakoby dětské hlasy.) My tu máme děti? Ne, v pořádku, z internetu mi to nevadí, paní poslankyně, já jsem se jenom bál, že straším děti ... (Smích.) Všechno v pořádku.

A já si s ním dovolím zdvořile nesouhlasit. Není to prostě pravda.

§ 10 ústavního zákona skutečně říká, že vláda v takovém případě je povinna sestavit vyrovnaný rozpočet. A protože jsme si vědomi stávající dlouhodobé ekonomické situace v Evropě, a nejen u nás, tak po dohodě se sociální demokracií, zdůrazňuji, že po dohodě se sociální demokracií, je zákon, který máte předložen, doplněn o přechodná ustanovení. V těchto přechodných ustanoveních, prosím, je to § 36 a je to předloha, kterou všichni máte. A znovu opakuji, že tam bylo jednání a dohoda se sociální demokracií, je pro rok 2016 v přechodném ustanovení napsáno, že ministerstvo částku stanovenou podle § 10, což je tedy vyrovnaný rozpočet, může navýšit až o 2,5 %.

Jestliže 2,5 procenta hrubého domácího produktu, jestliže k tomu připočtete cyklický vliv, neboť z definice vyrovnaného rozpočtu, tak jak je v tomto zákoně, vyrovnaný rozpočet je definován jako vyrovnaný strukturální a povolený je cyklický vliv, jestliže k 2,5 procentům stanoveným v § 36 předlohy, kterou máte před sebou, připočtete cyklický vliv, který je minimálně 0,3 %, dostáváte se k deficitu 2,8 %, což je prosím pěkně přesně číslo ve střednědobém výhledu, který schválila vláda 2,9, 2,8, 2,8. Vláda velmi odpovědně střednědobý výhled svázala s tímto fiskálním návrhem ústavy.

Padla potom ona řečnická otázka, jak si, ty naivní nebo podloudný Kalousku, který buď to nevíš, nebo kladeš ty miny, jak si představuješ tu odpovědnou rozpočtovou politiku, pokud by ta ústava platila. Na to odpovídají další písmena v § 36 přechodných ustanovení, které tam byly vloženy po dohodě se sociální demokracií. Jestliže pro rok 2016 je možné až o 2,5, tak pro rok 2017 o 2,0, pro rok 2018 o 1,5, pro rok 2019 o 1,0, a pro rok 2020 až o výši 0,5. Jinými slovy, ta odpovědná rozpočtová politika spočívá v tom, že každý rok bude vláda povinna snížit schodek státního rozpočtu o 0,5 % hrubého domácího produktu.

Dovolím si jenom konstatovat, že tato vláda, když přebrala po Fischerově vládě, státní rozpočet snížila o více než jedno procento z roku na rok a netrvalo to ani celý rok, a že 0,5 % ročního tempa snižování deficitu státního rozpočtu je minimální tempo. Tady se obracím nejenom na pana poslance Sobotku, ale i na pana poslance Zaorálka, 0,5 % státního rozpočtu snižování deficitu je minimální tempo v paktu stability a růstu, na kterém se shodla Evropská unie, na který někteří naši koaliční partneři neshlížejí úplně vlídně, ale který například TOP 09 je připravena vždy dodržovat, sociální demokracie to vždycky říkala. Zdá se, že tváří v tvář tomuto zákonu připravena není.

Jinými slovy. Chtěl bych, aby jasně zaznělo, neboť jsem včera slyšel celou řadu nepravdivých informací, slyšela ty nepravdivé informace i veřejnost a četl jsem teď ty nepravdivé informace i na netu, kdy sociální demokracie říká, že podle toho to není možné, že by se musel snížit skokově deficit o 100 miliard a že by z roku na rok musel být rozpočet vyrovnaný. Chci říci, že po pěti měsících usilovného vyjednávání s opozicí o tomto ústavním zákoně, opozice argumentuje nepravdami. Já jsem se smířil s tím, že uslyšíme argumenty, které budeme muset akceptovat a že tento návrh je v podstatě mrtvý. Ale přiznám se, že jsem čekal poněkud jinou úroveň, než argumenty, které jsou zcela nepravdivé, argumenty, které jsou z tohoto textu, který jsme spolu půl roku vyjednávali, vyčitatelné, můžeme si je každý přečíst na první přečtení, to nemusíme studovat půl roku a v rozporu s tím, co je tady napsáno a v rozporu s tím, jak to je, jsou nám i veřejnosti sdělovány argumenty zcela nepravdivé. Přiznám se, že to mě překvapilo velmi nemile. Ale samozřejmě i nepravdivé argumenty musíme akceptovat, pokud za nimi sociální demokracie bude stát.

Odpovídám tedy na řečnickou otázku, kterou mi pan předseda Sobotka položil. Jak si představujete, pane ministře Kalousku, odpovědnou rozpočtovou politiku. Představuji si ji tak, pane předsedo Sobotko, že jakákoliv odpovědná vláda od roku 2016 bude snižovat deficit státního rozpočtu svojí rozpočtovou politikou o 0,5 % HDP ročně, což je minimální tempo snižování deficitu vyplývající z evropského paktu o stabilitě a růstu a jsem hluboce přesvědčen, že jakákoliv vláda, jakákoliv, politicky jakákoliv vláda, která jenom trochu chce, je schopna tohoto tempa dosáhnout. Pokud chce býti vládou odpovědnou vůči vlastní zemi za prvé, a pokud chce být vládou evropskou, jak někdo říká. Pokud chce být vládou neodpovědnou vůči vlastní zemi a o evropanství pouze mluví a pošilhává na Balkán, tak toho zjevně schopna není. Já pevně doufám, že ať tady bude jakákoliv vláda, bude chtít být vládou evropskou, bude chtít dodržovat pakt stability a růstu a myslím, že po odborné stránce nemusíme vést spor o tom, zda je nebo není v silách jakékoliv vlády snižovat deficit o půl procenta HDP ročně.

Domnívám se tedy, pane předsedo sociální demokracie, že jsem poctivě odpověděl na vaši otázku, jak si představuji odpovědnou rozpočtovou politiku v rámci fiskální ústavy. Prosím tedy, aby vy jste odpověděl na moji poctivou otázku, zda sociální demokracie, pokud se - nedej bože - ujme vlády, přistoupí na evropské úrovni k fiskál kompaktu či nikoliv. A zda jste či nejste schopni dodržovat minimální tempo snižování deficitu vyplývající ze společného paktu o stabilitě a růstu. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…