Kalousek: Postavme se predátoru Zemanovi a jeho pokusným králíkům

17.07.2013 11:45

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 7. 2013

Kalousek: Postavme se predátoru Zemanovi a jeho pokusným králíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, pro které poslanecký klub TOP 09 a Starostové nebude hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. Vzácně jsme se shodli s panem předsedou Sobotkou, máme rovněž tři. Dovolte tedy, abych vám je popořádku odcitoval.

Tím prvním důvodem je přesvědčení, že zkrácení mandátu, který je z ústavy čtyřletý, se má odehrát pouze v tom jediném případě, kdy Sněmovna není schopna složit většinu pro podporu funkční vlády, a v takovém případě je nezbytné /a z tohoto důvodu také zákonodárce do ústavy tento dodatek vložil/, aby voliči znovu rozdali karty a pomohli onu většinu příští Sněmovně složit.

To ale není tento případ. V této Sněmovně, jakkoliv k ní někdo může cítit sympatie či antipatie, v této Sněmovně je většina připravená podpořit vládu a schválit jí rozpočet, na tomto místě bych chtěl deklarovat za poslanecký klub TOP 09 a Starostové, že všech 42 členů klubu je připraveno hlasovat pro podporu takové vlády v čele s premiérkou Němcovou, a všech 42 poslanců našeho klubu nevyjádří důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

Tím druhým důvodem je již zmíněné faktické chování pana prezidenta. Řečnická otázka: Co by vyřešily předčasné volby? Jestliže pan prezident vnímá svoji pozici tak, že bez ohledu na funkční většinu v Poslanecké sněmovně a bez ohledu na názory jednotlivých politických frakcí postaví stejně vládu podle svého uvážení, můžeme sil myslet, že úplně stejně tak se bude chovat po jakýchkoliv příštích předčasných volbách, pokud se toto jednání stane akceptovatelným a pokud mu to projde. Předčasné volby po rozpuštění Sněmovny ustanoví nějakou jinou většinu, pro mě za mě levicovou s vítěznou sociální demokracií, a pan prezident, pokud je skutečně přesvědčen, že ústavní zvyklosti jsou idiotské a bude-li se chovat stejně jako se zachoval po rezignaci Petra Nečase, najmenuje jakoukoliv jinou vládu a bude tvrdit, že je to ústavně konformní, protože to odpovídá liteře zákona.

A i kdyby, vážení kolegové ze sociální demokracie, pověřil sestavením vlády - v případě, že byste zvítězili ve volbách - někoho z vás, opravdu se domníváte, že by podpořil toho, kdo zvítězil v demokratických volbách na vašem sjezdu?

Jinými slovy, ony byl zjevně nějaké volby byly, ale už by zdaleka neměly ten význam jako jakékoliv volby předcházející, protože by konečné slovo - potom co by rozhodli voliči - měl stejně prezident republiky.

A vnitrostranické volby na vašem demokratickém sjezdu, kolegové, si můžete klidně zrušit, protože - ať si zvolíte kohokoliv - o tom, kdo by stál v čele vlády v případě vítězství sociální demokracie ve volbách, by nerozhodl váš sjezd, o tom by rozhodl pan prezident, a vy to dobře víte. Já se dokonce trochu bojím, že někteří z vás s tím trochu počítají a líbí se jim to. Ale to už by nebyla plnohodnotná demokracie.

Rozvádím to tak proto, abych vysvětlil, že podle našeho názoru předčasné volby nejsou v tuhle chvíli řešením. Řešením je důsledné uplatnění pravomocí Poslanecké sněmovny vůči prezidentovi republiky i vůči jeho vládě, uplatnění natolik důsledné, aby panu prezidentovi bylo zřejmé, že takovýto experiment nemá šanci, že opakovat ho by bylo jenom opakováním blamáže a ostudy a že mu nikdy neprojde, když bude chtít obejít suveréna, a tím suverénem je Poslanecká sněmovna.

Aby bylo váženým členům vlády, kteří tady sedí, zřejmé, že kromě toho, že jsou ústavní činitelé, jsou také pokusnými králíky nešťastného Zemanova experimentu a aby pro jejich případné následovníky byl v praxi demonstrován fakt, že osudy pokusných králíků nemívají happy end, a to přesto, že na začátku pokusu jsou drbáni za ušima, kvalitně krmeni a je s nimi mazlivě hovořeno. Teprve v takovém případě pak můžeme přistoupit k volbám, s vědomím, že volební klání přinese výsledek, který bude respektován. Pokud přistoupíme k volbám s tím , že pan prezident se tak chovat přece může, neboť ústavní zvyklosti jsou idiotské, ty volby nevyřeší nic. To je ten druhý důvod.

Ten třetí důvod je nezbytná kontrolní role Poslanecké sněmovny. Nemáme úlohu pouze zákonodárnou, máme úlohu kontrolní. (Nesrozumitelné výkřiky zleva.) Nemáme úlohu pouze zákonodárnou, máme úlohu také kontrolní. Je samozřejmé, že jakákoliv vláda po rozpuštění Sněmovny dovádí zemi k předčasným volbám, ale bývají to vlády, nebo vždycky to byly vlády, jejichž členové se zpovídali těm či oněm parlamentním frakcím a ty parlamentní frakce se zpovídaly svým voličům a zajišťoval se tak přirozený kontrolní a samočisticí proces. V Rusnokově vládě sedí osoby /nechci se jich nijak dotknout, jsou to jistě úctyhodná dáma a pánové/, které se nezpovídají vůbec nikomu, žádné politické frakci, žádné politické straně, žádným voličům, protože je nikdo nevolil. Někteří se možná zpovídají svým sponzorům, ale co chtějí ti sponzoři, to zase nevíme my.

Není možné takovou vládu ponechat bez kontroly Poslanecké sněmovny, naopak je nezbytné zesílit roli Poslanecké sněmovny. Jednotlivé garanční výbory se musí scházet podstatně pilněji než bylo zvykem, a bude-li nezbytné, je potřeba často svolávat i mimořádné schůze. Kdybychom nechali tuto vláda nejméně ty tři měsíce vládnout bez kontroly, pak bychom se zpronevěřili svému poslání, se kterým jsme sem byli zvoleni.

A to nemůže samozřejmě udělat Sněmovna rozpuštěná, to může udělat pouze Sněmovna akční, akceschopná, vědomá si svých pravomocí, vědomá si svých povinností.

Dámy a pánové, argumenty, které tu zazněly od pana předsedy Sobotky a které zaznívají ve veřejné diskusi, které na druhé straně naléhají na rozpuštění Sněmovny, jsou argumenty vážné. Já je nezlehčuji a také jsme se jimi velmi vážně zabývali. Nicméně za prvé ty první tři argumenty, které jsem uvedl, pro nás váží více a za druhé argumenty, které vyzývají k okamžitému rozpuštění Sněmovny, když to zobecníte, tak je musíte charakterizovat jako argumenty mírně poraženecké.
 
Jako argumenty, které předpokládají, že tato Sněmovna neubrání své pravomoci a svoji důstojnou roli v ústavním systému proti asertivnímu prezidentovi republiky a že to musí udělat až ta Sněmovna nová. TOP 09 si vsadila na to, že to zvládne a musí to zvládnout právě tato Sněmovna. A nejenom pro důvěru v nás a v naše kolegy, ale také z hlediska časových priorit, co musíme udělat dříve a co musíme udělat později. Jakýkoliv předvolební boj, a koneckonců k tomu je především tato Sněmovna určena, jakýkoliv předvolební boj je především střetem idejí a střetem argumentů. A budoucí vláda a budoucí moc vychází z vítězství tohoto střetu. To ale bohužel není aktualita těchto dnů a týdnů. Aktualita těchto dnů a týdnů je úplně jiný střet. Je to střet mezi institucemi, střet mezi Sněmovnou a jejími pravomocemi a mezi mocichtivým prezidentem republiky, který je přesvědčen, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, že je nemusí respektovat a který si sám pro sebe chce usurpovat velkou část pravomocí Poslanecké sněmovny a potažmo i vlády. To je teď je aktuální střet. Nikdo z nás si ho pravděpodobně nepřál. Ale je to skutečnost a je-li to skutečnost, tak tu skutečnost přijměme a ten střet smeťme tady a teď.

TOP 09 si vsadila na to, že je toho tato Sněmovna schopná. Proto je přesvědčená, že musíme svést nejdřív tento spor, abychom se potom mohli věnovat předvolebnímu střetu idejí s jistotou, že z tohoto střetu vyjde vítěz a ten vítěz, ať to bude kdokoliv, bude také respektován.

Vy si zase můžete vsadit na TOP 09, že my nikdy neřekneme, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, že nikdy neřekneme, že lepší než vláda sociální demokracie bude jakákoliv parta sesbíraná na chodníku. Že budeme vždycky respektovat výsledky demokratických voleb, že spolu s vámi, budete-li si to přát, a já bych si velmi přál, aby tomu tak bylo, spolu s vámi uděláme úplně všechno pro to, abychom ubránili principy masarykovské parlamentní demokracie. Všechno ostatní je cesta k autokratickému systému nebo putinovskému systému, rozhodně cesta k systému, který se bude vyznačovat tím, že tak či onak omezí část lidských svobod.

Přeji nám všem svobodnou, hrdou mysl, přeji nám neustrašenost, přeji nám, abychom nechytračili, abychom nechytračili ani v koalici a už vůbec ne vnitrostranicky, a především abychom si podrželi úctu k ústavním tradicím a k této instituci a k její úloze v ústavním systému. Pokud si toto podrží většina z nás, tak predátor parlamentních pravomocí nemá šanci, i kdyby mu po boku nestál jeden Lukoil, ale klidně tři Lukoily. Pak tato Sněmovna uhájí parlamentní systém, parlamentní tradice a parlamentní zvyklosti. Pak nám bude ctí svést ten střet idejí, ten předvolební boj a budeme-li v něm poraženi, budeme respektovat vítěze. Bude nám opravdu ctí, kolegové. Ale teď máme spoustu společné práce. A to je uhájení úlohy Poslanecké sněmovny v našem ústavním systému. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců TOP 09 a ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie